FOTO a VIDEO: Stroskotanú reštauráciu Knajpa už rozoberajú, boli sme pri tom

3.4.2019
0
Rozoberanie reštaurácie Knajpa

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Stroskotaný pontón s reštauráciou Knajpa, ktorý sa ešte na Vianoce odtrhol na Dunaji pred Euroveou, začal Slovenský vodohospodársky podnik odstraňovať. Boli sme pozrieť priamo na mieste, teda v lokalite Jarovského ramena.

Ako nám prezradil riaditeľ bratislavského závodu SVP Jozef Dúcz, práce vykonávajú na objednávku majiteľa reštaurácie, ktorý ich je povinný zaplatiť. "Odhad ceny je okolo 17-tisíc eur,  povedal nám riaditeľ SVP.

"Máme tu tlačný čln, do ktorého sa to nakladá, remorkér a plávajúci žeriav Gemer, ktorý trosky premiestňuje do člna," vysvetlil Dúcz. Následne trosky po vode prepravia do prístavu vo Vlčom hrdle, kde ich vyložia na breh. Tu už sa o ne musí postarať majiteľ reštaurácie. Hotoví by mali byť do konca týždňa. Ak však bude fúkať silný vietor, práce budú musieť prerušiť.

Z troch pontónov však dva zostali pod vodou. Ak sa ich chlapom nepodarí nadvihnúť, odtiahnu ich na plytčinu. "S drapákom sme ich roztrhali na kúsky, namontujeme hák a skúsime ich zdvihnúť," vysvetlil Ján Huseth, ktorý vedie mužov na plávajúcom 16-tonovom žeriave Gemer. Títo chlapi robia túto prácu už desiatky rokov a ako nám prezradili, viacerí z nich prebrali štafetu po otcovi.

Pontón s reštauráciou Knajpa na Dunaji odtrhlo počas Vianoc, konkrétne 25. decembra 2018. Ako ho unášala rieka, narazil do ďalšej lode a rozlomil sa sa na dve časti. Prúd ho ďalej unášal, zasahovali pri tom 15 hasiči v spolupráci s Dopravným úradom a poriečnym oddelením polície. Nakoniec sa pontón s reštauráciou podarilo ukotviť v oblasti Jarovského ramena.

FOTOGALÉRIA:

​(ms)

Páčil sa vám článok?