VIDEO: Prečo vežovým hodinám na evanjelickom kostole v Rači už 10 rokov chýbajú ručičky?

30.12.2021

Zdroj: koláž abn - Peter Tirpák a Google Maps

Páčil sa vám článok?

Na Alstrovej ulici v starej časti Rače zloženej najmä z pôvodných rodinných domov je situovaný aj Kostol evanjelickej cirkvi. Okoloidúcim pri pohľade naň vŕta v hlave otázka: Prečo nemajú ani jedny zo štyroch hodín, ktorú sú súčasťou kostolnej veže hodinové ani minútové ručičky? Zvedavé sú najmä deti, pričom väčšina rodičov vôbec netuší, ako im má na to odpovedať...

„Prosím pekne, vie mi niekto povedať, prečo na hodinách na evanjelickom kostole v Rači nie sú ručičky? Syn sa na to často pýta a neviem mu odpovedať. Už som aj hľadala, googlila, ale nenašla som," napísala do facebookovej skupiny Priatelia Rače pani Stanka, čím rozpútala veľmi zaujímavú diskusiu s priam až neuveriteľnými dôvodmi tohto javu.

"Ľudia bývajúci v blízkosti kostola sa sťažovali na hluk zvonov, ktoré boli viazané na hodiny. Aby pán kňaz vyhovel sťažnostiam, dal odstrániť ručičky z hodín. Tým pádom zvon ani nevyzváňa," ponúkla svoju verziu pani Eva, ktorá si myslí, že hodiny boli priamo napojené na kostolné zvony. Podľa jej predpokladu by teda zvony bez ručičiek hodín nemohli odbíjať každú celú hodinu, prípadne polhodinu. Faktom však je, že zvony normálne zvonia aj bez ručičiek na vežových hodinách, ktoré s ich fungovaním vôbec nesúvisia.

Vypočuť si zvuk zvonov a zároveň ich aj vidieť môžete v nasledujúcom videu:

Svetlo do záhady vniesol račiansky evanjelický farár Mgr. Rastislav Hargaš, ktorý vysvetlil, že v ich kostole momentálne prebieha generálna oprava, v rámci ktorej sa rekonštruovalo murivo, dávala nová fasáda, odvlhčovalo a vynovila sa aj vnútorná časť chrámu. „Pred nami je ešte zreštaurovanie oltárnej časti, generálna oprava organa, zvonov a tiež vežových hodín. Nechceme na ne len dať „ručičky", ale spojazdniť celý mechanizmus, aby Račanom a návštevníkom ukazoval „reálny" čas. Snáď sa to už v roku 2022 stane skutočnosťou," dodal pán Hargaš.

Ten pre Bratislavské noviny uviedol, že on prišiel do račianskej farnosti v roku 2017 a už vtedy tam ručičky na hodinách chýbali. "Dozvedel som sa, že boli demontované niekedy v rokoch 2011 až 2012. Chceli sme ich tam dať opäť namontovať v čase, keď sa rekonštruovala kostolná veža a bolo okolo nej postavené lešenie, ale nevedeli sme ich nájsť. Napokon sme pôvodné ručičky objavili v dielni istého hodinára vo Svätom Jure, ale rozhodli sme sa, že ich tam dáme, až keď sa nám podarí zaobstarať vhodný mechanizmus, ktorý bude hodiny poháňať. Ten jeden, čo nám bol ponúknutý, bol príliš drahý a navyše by rozoznel naše zvony každú štvrťhodinu, čo naozaj nepotrebujeme a asi by to prekážalo aj ľuďom žijúcim v blízkosti nášho kostola. V súčasnosti zvoníme pred každou bohoslužbou a pri jej začiatku, prípadne, keď sú nejaké sviatky."   

Na sfunkčnenie hodinového mechanizmu budú však potrebných oveľa viac finančných prostriedkov, než má evanjelická farnosť v Rači momentálne k dispozícii a preto uvíta akýkoľvek milodar na svojom účte v Slovenskej sporiteľni: SK 66 0900 0000 0000 1147 1975

Zdroj: koláž abn - Karol Brüll

​V kostole sa nedávno konala aj spomienka na zosnulú opernú speváčku Editu Gruberovú, ktorá pochádzala z Rače...

(ars) 

Páčil sa vám článok?