FOTO: Po rekonštrukcii sa stal chodník na Detvianskej ulici v Rači nebezpečný - vidíte ten problém?

29.10.2020

Zdroj: koláž abn - FB Priatelia Rače/Google Maps

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Rače nie sú veľmi spokojní s tým, ako dopadla rekonštrukcia chodníka na Detvianskej a to v úseku, kde sa ulica napája na Čachtickú v blízkosti zastávky električiek DPB. Na okraji dlažby sú vyvýšeniny guľovitého tvaru, ktoré opticky splývajú s povrchom, takže sú potenciálne nebezpečné najmä pre chodcov, či už deti alebo starších ľudí, ktorí už nemajú najlepší zrak.

Na toto nebezpečenstvo upozornil na sociálnej sieti pán Ľuboš, ktorý zverejnil dve fotografie zrekonštruovaného chodníka, pričom sa ostatných členov skupiny Priatelia Rače opýtal či už niekto z nich zakopol o guľu. ​"Keď napadne sneh, tak tie gule pod ním nebude vôbec vidno. To bude úrazov!" upozorňuje pani Alžbeta.  

Zdroj: FB Priatelia Rače

Faktom je, že bežným okom vidno tieto miniatúrne bariéry len veľmi ťažko, hoci sú farebne odlíšené...

Zdroj: Google Maps

​Detvianska je pomerne rušná cestná komunikácia, cez ktorú predchádzajú chodci aj mimo vyznačených priechodov...

"Ani nemusím ísť cez cestu, stačí, keď pôjdem vpravo po tej strane chodníka a zakopnem tak nešťastne, že môj pád bude smerovať na cestu rovno pod kolesá auta, dodávky či autobusu," načrtol čierny scenár Max. Pani Barbora to však nevidí až tak pesimisticky: "Mne sa zdá, že tieto pologule nedali nikomu pod nohy, myslím, že chodec má široký chodník, kde vie pekne ísť a nijako sa nezraniť, prípadne má prechody pre chodcov, kde to nie je osadené. Takže nerobme problémy z niečoho, čo problém nie je. Sťažovali ste sa, že kade tade parkujú autá, tak teda máte krásne široké chodníky bez áut. Ak niekto zakopol, je možné, že išiel trasou, ktorou ísť asi nemal. Ak je to problém, nech sa to dá natrieť nažlto." 

FOTO: Tento muž zarába na dôverčivých Slovákoch už roky - niekedy od nich vymámi aj 200 eur denne!

Mnohí Bratislavčania či návštevníci nášho hlavného mesta sa s ním počas uplynulých rokov mohli stretnúť na Hlavnej stanici, vo vlaku, v niektorom z nákupných centier alebo pri čerpacích staniciach. Väčšinou o sebe tvrdí, že mu ukradli peňaženku a nemá hotovosť na cestovný lístok či zaplatenie benzínu do auta. V skutočnosti ide o "známu firmu" a to Lukáša K. z Oponíc (okr. TO).

S tým súhlasí aj ďalšia z diskutujúcich - pani Silvia: "Minimálne by to mohli namaľovat. Lebo podvečer nie je šanca to vidieť. Rúško až po oči a okuliare zahmlené..." Podľa inej diskutujúcej, tak včera na tom mieste nejaký starší pán aj spadol a viacerí sa zhodli na tom, že stĺpiky by boli lepšie viditeľné pre chodcov aj motoristov. "Určite to treba zrušiť alebo nejako výrazne označiť. Podobné gule (vydutiny) máme na chodníku pri koľajach v Krasňanoch a tiež tam zakopávam a aj dieťa mi tam niekoľkokrát spadlo, tak asi pre veľký úspech bolo treba spraviť ďalšie nebezpečné miesto v Rači. Na prípadný problém sme upozornili aj Miestny úrad a od vedúceho oddelenia životného prostredia a dopravy Mgr. Matúša Čupku sme dostali nasledujúce vyjadrenie: "Na danom mieste boli bariérové obrubníky umiestnené z dôvodu, aby chodník nebol využívaný na parkovanie ako to bolo v minulosti. Chodci majú na tomto mieste často viac ako päť metrov šírky a z praktického hľadiska preto nie je dôvod, aby sa museli pohybovať v bezprostrednom okolí týchto bariérových obrubníkov. Chcel by som aj touto cestou vyzvať chodcov, aby si neskracovali cestu prekračovaním frekventovanej cesty, ale aby využívali bezbariérové priechody na úrovni ulíc Čachtická a Rustavetliho."

(ars)

Páčil sa vám článok?