FOTO: Tento muž zarába na dôverčivých Slovákoch už roky - niekedy od nich vymámi aj 200 eur denne!

27.10.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Mnohí Bratislavčania či návštevníci nášho hlavného mesta sa s ním počas uplynulých rokov mohli stretnúť na Hlavnej stanici, vo vlaku, v niektorom z nákupných centier alebo pri čerpacích staniciach. Väčšinou o sebe tvrdí, že mu ukradli peňaženku a nemá hotovosť na cestovný lístok či zaplatenie benzínu do auta. V skutočnosti ide o "známu firmu" a to Lukáša K. z Oponíc (okr. TO).

Svoje nedávne stretnutie s ním opísala na sociálnej sieti pani Janka Klemanová: "V sobotu 26. septembra 2020 som bola v Mlynoch. Parkovala som v podzemnej garáži, keď pri odchode nás zastavil jeden pán. Že stratili s priateľkou peňaženku. Že nie je žiadny žobrák, ale že už nevie ako si má pomôcť. Že ho máme zastreliť, ale že on už nevie čo má robiť. Že má prázdnu nádrž a nemôžu sa dostať domov. Nemám problém pomôcť, ale peniaze do ruky nikdy nikomu nedám!!! Tak som im navrhla, že môžeme ísť na najbližšiu benzínku, nech si natankuje a ja im to zaplatím. Za podmienky, že si odfotím OP, ŠPZ - súhlasili. Ešte si vypýtali číslo účtu, na ktoré mi majú poslať 20 €. Poskytli mi aj tel. číslo, ktoré keď som prezvonila, zvonilo u jeho priateľky. Takáto situácia sa môže stať hocikomu, tak som pomohla, ale evidentne podvodníkom. Včera 24. októbra 2020 som bola poobede s maminou v Kauflande. A tento istý "pán" začal takú istú historku skúšať aj na moju maminu. Vystúpila som z auta a cirkus začal. Povedala som, že ak neprestane klamať ľudí a pýtať od ľudí peniaze zavolám policajtov. Odišiel k autu. Auto bolo už iné ako pred mesiacom v Mlynoch. OP mám odfotený jeho priateľky, keďže on nemal peňaženku. Som si vedomá svojej chyby bohužiaľ. Dávajte si pozor na takýchto ľudí a ak môžem, poprosím o zdieľanie, nakoľko takých ľudí, ako som ja, existuje ešte stále veľa."

Jej príspevok na Facebooku zdieľalo množstvo ľudí a stovky z nich sa zapojili aj do diskusie, z ktorej vyplynulo, že mnohí sa s dotyčnou dvojicou už pri podobnej činnosti takisto vo svojich životoch stretli a niektorí dokonca napísali, že poznajú ich totožnosť. Podľa viacerých komentujúcich ide o Lukáša Kojnoka z obce Oponice v okrese Topoľčany a na fotografii z občianskeho preukazu, ktorý má k dispozícii pani Janka, by mala byť zachytená jeho kamarátka Katarína Cviková. Jedna z diskutujúcich dokonca tvrdí, že Lukáš si začal pýtať od ľudí peniaze už ako malé dieťa a to najmä na zastávkach SAD v topoľčianskom okrese tvrdiac, že ich potrebuje na cestovný lístok, nakoľko sa nemá ako dostať domov. Túto osvedčenú "fintu" potom celé roky používal aj pri cestách po Slovensku, keď sa vyskytoval na železničných staniciach alebo priamo vo vlakoch, oslovoval cestujúcich a najčastejšie o sebe hovoril, že je kuchár, ktorý pracuje buď v zahraničí, ale nemá tam ako odcestovať, pretože mu ukradli peňaženku. Niekedy si od dôverčivých ľudí pýtal väčšiu sumu, napríklad 50 eur, tvrdiac, že ide o pôžičku, ktorú im vráti, keď mu nechajú nejaké kontaktné údaje, ale uspokojil sa aj s menšími sumami, ktorých celková hodnota bola oveľa väčšinou oveľa vyššia než skutočná cena za lístok na vlak. 

Zdroj: FB Nezávislé správy

​Na sociálnej sieti boli jeho fotografie zverejnené už pred šiestimi rokmi, kedy sa špecializoval na cestujúcich vo vlakoch...

Pod oboma spomínanými FB príspevkami je opísaných viacero autentických zážitkov, ktoré sa mali odohrať v Bratislave. Barbora píše: "Aj na nás to skúšal na parkovisku pri Bory Mall. S tým, že potrebuje peniaze na vlak, lebo ho okradli. Samozrejme sme ho chvíľku pozorovali a takto chodil od auta k autu a vypytoval od ľudí peniaze. Bohužiaľ niekoľko ľudí mu dalo nemalé sumy. Ľudia nedajte sa oklamať. Ak by bol naozaj v núdzi, asi by hľadal pomoc inde." Podobnú rozprávku od Lukáša si vypočula aj Daniela na parkovisku pred nábytkovým obchodom IKEA, ale aj návštevníci nákupného centra Aupark či OC Eurovea. "Keď dobre vidím, tak raz v garáži v Avione tiež pýtal 50 €, že nemá sa ako dostať domov. Ja že nemám hotovosť, on mi hovorí že môžeme ísť k bankomatu. Slušne som ho poslal niekam a odišli sme. Bol sakramentsky dotieravý," spomína si Zoltán a svoju skúsenosť sa podelil aj Marián: "Zo mňa vytiahol pod rovnakou zámienkou 50 eur v podzemnej garáži pod Euroveou. O 20 minút mi kamoš vravel, že tento podvodník to na každého skúša, tak som si ho našiel a musel mi peniaze vrátiť." Marek pridáva: "Ja ho poznám od doby, keď sa postavil McDonald pri Mladej garde. Už vtedy ma tam balamutil. Nedávno som ho stretol a hneď som ho spoznal, aj keď teraz má asi o 20 kíl viac. Už sa mi išiel prihovárať, ale hneď som ho stopol, že nech to na mňa ani neskúša."

Svoju kôpku do mlyna pridáva aj Daniel: "Mne rozprával prvý príbeh ešte v 99-tom, poslednú dobu som ho stretol asi 3x , snažím sa žiť slušne, ale posledný krát som sa už neudržal. Nastúpil do električky a spustil srdcervúcu historku ako z telenovely, ktorú zakončil konštatovaním, že všetci vnútri sú arogantní a nafúkaní idioti a opýtal sa ma, že prečo ho ja konkrétne ignorujem. Vravím mu, nech je rád, že som ignoroval v živote už asi dvadsať jeho historiek, na to mi povedal, že som debil, keď mu nedám ani na 20-ty krát peniaze, keď ma prosí a opýtal sa, či si ma kľaknúť na kolená, aby mi svitlo v mozgu. Vravím mu, že ma práve presvedčil po 21 rokoch, že už ho nebudem nikdy ignorovať. Postavil som sa a vyrazil ho na Račianskom mýte z električky. Proste - čo je veľa, to je veľa. My makáme celé dni, aby takýto idiot doslova okrádal ľudí, ktorí majú menej ako on, akurát sú priveľmi empatickí." Viacero diskutujúcich sa zhodlo v tom, že najhoršie na tom je, keď takíto špekulanti oklamú stovky Slovákov a potom sa niekomu naozaj niečo stane a bude potrebovať pomôcť v núdzi, ale pomoci sa od nikoho nedočká, lebo mu skrátka ľudia nebudú veriť.

Zdroj: koláž abn

Naposledy bol Lukáš videný v dvoch rôznych osobných automobiloch a spoločnosť mu v nich robila táto blondína... 

Lukáša vraj nerozhodí ani to, keď ho niekto z oslovených ľudí spozná. "Mňa s tým svojím vymysleným príbehom oslovil dvakrát na parkovisku pred TESCO. Tvrdil mi, že ho tam zabudli kolegovia. Tak som mu pripomenula, že to bolo už pred rokom. A on sa iba zasmial a povedal: To už je toľko?" tvrdí Anna. S Davidom sa dal dokonca do reči a priznal sa, že v Bratislave si vie žobraním zarobiť minimálne 100 eur denne a skonštatoval, že sa mu tým pádom pracovať neoplatí. "V Prahe či Viedni sa podľa neho dá vymámiť od ľudí počas jedného výletu aj 4 krát viac peňazí ako na Slovensku. U neho nehrozí, že by s tým dobrovoľne prestal," dodal. Rudolf ho stretol vo Zvolene, v Banskej Bystrici, Martine, Žiline, Bratislave, Nitre a Košiciach: "Zakaždým s iným príbehom, od krádeže, cez stratenú peňaženku, či chorobu, na ktorú potrebuje peniaze, pre matku a súrodencov.  Dokonca, keď som sa s ním bavil na rovinu, tak mi vravel ako sú ľudia hlúpi a on na nich zarába. Denne mi vravel, že má aj 200 €, ak je lepší deň, tak aj viac. Takže mu neverte, je to super herec, dokáže sa aj rozplakať na povel a nemá v sebe kúsok hanby."

Relatívne zábavná bola aj príhoda zo Senca, kde sa Lukáš v nedávnej minulosti takisto vyskytol a vyspovedal sa Kristíne: "Tiež som ho poznala už z minulosti, keďže si raz už peniaze odo mňa pýtal. Tak som sa ho spýtala, že prečo to robí a on vravel, že mu to vynáša oveľa viac než akákoľvek zamestnanie. Ešte mi hovoril, v ktorých dátumoch mu ľudia dávajú najviac a trvdil, že do Senca už asi nepríde, lebo sú tam len také obyčajné obchody ako je Lidl či Kaufland, kde chodia takí, čo nemajú peniaze a tým pádom mu ich ani nedajú. Prezradil mi, že jeho revírom sú najmä veľké nákupné centrá so značkovými predajňami. No odpadla som!" Pani Jana na záver skonštatovala: "Áno je to známa firma a keď som mu raz odmietla dať peniaze, tak mi vynadal, že som zlý človek, ktorý sa s ním nechce podeliť, hoci mám viac." No veru dá sa trochu pochybovať o tom, kto z Lukášom oslovených ľudí zarába mesačne viac než on z nich dokáže vytiahnuť. Ak predpokladáme, že do terénu vyráža len cez pracovný týždeň, teda 20 dní do mesiaca a denne si prilepší o 200 eur, tak to vychádza mesačne 4-tisíc eur v čistom, teda bez zdanenia.   

Zdroj: koláž abn

​Súčasná podoba Lukáša, jeho facebooková fotografia a zábery z roku 2014, kedy sa vyskytoval najmä vo vlakoch.. 

Oslovili sme v súvislosti s týmto prípadom aj Prezídium Policajného zboru SR v Bratislave a jeho hovorca mjr. JUDr. Michal Slivka z oddelenia komunikácie a prevencie nám povedal: "Ak má ktokoľvek podozrenie, že sa stal obeťou podvodu, môže sa obrátiť na políciu. Tá však môže vec riešiť v rámci priestupkového zákona, v závažnejších prípadoch podľa Trestného poriadku. Peniaze im to však nevráti, v takých prípadoch je potrebné uplatniť iné zákonné možnosti. Je preto naozaj na zvážení každého, či chce alebo nechce druhému pomôcť. Každý prípad je navyše individuálny. V niektorých prípadoch môže ísť naozaj o človeka v núdzi, v iných zase o podvodníka." Opýtali sme sa aj na to či má pre políciu význam, ak verejnosť takéhoto človeka odfotografuje alebo si nahrá na video mobilného telefónu.  "Za dôkaz môže slúžiť čokoľvek, čo je získané zákonným spôsobom. Posúdiť samotné konanie, či sú naplnené povinné znaky niektorej zo skutkových podstát trestných činov uvedených v osobitnej časti trestného zákona môžu len orgány činné v trestnom konaní, teda poverený príslušník Policajného zboru, prípadne vyšetrovateľ alebo prokurátor v každom individuálnom prípade osobitne," dodal Slivka z policajného prezídia. 

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie