Rača čaká na posledné návrhy k obnove Koloničovej kúrie

12.10.2019
Koloničova Račianska kúria

Zdroj: Facebook/ MČ Rača

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania, najmä obyvatelia Rače majú posledné dni na to, aby sa vyjadrili k plánom obnovy budovy a areálu Koloničovej kúrie. Samospráva má v pláne túto národnú kultúrnu pamiatku zrekonštruovať a prinavrátiť jej kultúrno-spoločenského ducha. Predstavu o jej obnove môžu obyvatelia vyjadriť v dotazníku, ktorý mestská časť zverejnila na webovej stránke.

 Mestská časť sa v ňom napríklad pýta na pozitíva, respektíve na silné stránky budovy kúrie, ale tiež na to, aké aktivity a program by dané miesto vylepšili. Obnova kúrie je jednou z priorít račianskeho miestneho úradu. Budovu a areál kúrie otvorila samospráva aj počas septembrového vinobrania, keď zároveň "otvorila" dialóg na túto tému s obyvateľmi. Ich názory a návrhy plánuje zapracovať do pripravovaného projektu obnovy kúrie.

Koloničova kúria pochádza z 15. storočia. "Je to rozsiahla stavba, ktorá zaberá celú severnú časť Námestia A. Hlinku. Jej majitelia sa veľmi často menili, dostávali ju spolu s pozemkami od kráľa za zásluhy a verné služby," píše mestská časť na svojej webovej stránke. Kúria bola veľakrát prestavovaná a jej posledná podoba pochádza z druhej polovice 18. storočia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?