Rača chce obnoviť Koloničovu kúriu: Návrhy príjme aj od obyvateľov

23.8.2019
Koloničova Račianska kúria

Zdroj: Facebook/ MČ Rača

Páčil sa vám článok?

Budovu a areál Koloničovej kúrie, národnej kultúrnej pamiatky v bratislavskej Rači, otvorí mestská časť počas septembrového vinobrania verejnosti. Tým chce samospráva zároveň otvoriť dialóg s obyvateľmi, ich názory a návrhy plánuje zapracovať do pripravovaného projektu obnovy kúrie.

"Obnoviť Račiansku kúriu a vrátiť jej priestorom kultúrno-spoločenského ducha je jednou z priorít miestneho úradu. Chceme však občanov vyzvať k interaktívnemu dialógu a získať ich predstavu k tomuto naplneniu. Tešíme sa aj z toho, že nórski partneri prejavili záujem podieľať sa na rekonštrukcii," hovorí račianska vicestarostka Lenka Antalová Plavuchová.

Koloničova kúria bude návštevníkom sprístupnená v piatok a sobotu 13. a 14. septembra. V piatok popoludní sa budú môcť poprechádzať jej nádvorím a záhradou, chýbať nebude ani komentovaná prechádzka aj v interiéri budovy. Spolu s odborníkmi a zástupcami mestskej časti sa bude hovoriť aj o projekte obnovy tento národnej kultúrnej pamiatky.

Zdroj: Facebook/MČ Rača

Do spoluplánovania budúcnosti kúrie sa budú môcť zapojiť v sobotu doobeda aj mladšie ročníky. "Iniciatíva Tvory mesta aj im umožní hravým spôsobom sa vyjadriť k tomu, aká by mala byť budova a jej areál, aby tu radi trávili čas deti, mladí ľudia a rodiny," približuje mestská časť s tým, že na ich rekonštrukciu chce získať peniaze aj z Nórskeho finančného mechanizmu. Počas jesene plánuje samospráva aj workshop, kde priblíži koncepciu rekonštrukcie pred dokončením projektu.

Koloničova kúria pochádza z 15. storočia. "Je to rozsiahla stavba, ktorá zaberá celú severnú časť Námestia A. Hlinku. Jej majitelia sa veľmi často menili, dostávali ju spolu s pozemkami od kráľa za zásluhy a verné služby," píše mestská časť na svojej webovej stránke. Kúria bola veľakrát prestavovaná a jej posledná podoba pochádza z druhej polovice 18. storočia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?