Poznáte túto kantínu? Katkine zeleninové obedy si ľudia zamilovali

16.6.2024
0

Zdroj: (mč)

Páčil sa vám článok?

O jedle sa zvykne vtipkovať... Keď je to zdravé, nemôže to byť dobré.“ Katke Ondrušek sa tento „mýtus“ podarilo zbúrať v kantíne v Petržalke. Zdravé jedlá zo zeleniny sa jej darí pripravovať tak chutne, že si ich zamilujete.

Šošovicový dahl, karfiolovocuketové curry, alebo gratinované zemiaky so syrom. Aj tak vyzerá ponuka z jedálnička denného menu petržalskej kantíny INAK na Ševčenkovej ulici. Funguje takmer osem rokov a o jej zdravé jedlá je stále záujem. Príbeh kantíny naštartovala „diera na trhu“, ktorú Katka Ondrušek pozorovala v ponukách stravovacích zariadení. „Ľudia pýtali šaláty, alebo zeleninové jedlá na obed boli iba okrajovou súčasťou bežných denných menu. Snažili sme sa skĺbiť dokopy to, o čom sme si mysleli, že by malo úspech a ľudom by vyriešilo obed počas celého pracovného týždňa,” hovorí.

Vyštudovala hotelovú akadémiu a vysokú školu hotelovú v Prahe a práca v službách a gastronómii bola presne tým, čomu sa chcela v živote venovať. „Záujem o prípravu jedla a jeho servírovanie bol u mňa už v detstve. Rodičom som cez víkendy chystala raňajkové podnosy a strašne som sa z toho tešila,” povedala. Petržalku si ako miesto pre kantínu vybrala z viacerých dôvodov. „Bola to taká „hladná“ mestská časť, kedy tu nebolo príliš veľa konkurencie a pomerne veľa inštitúcií a office budov, takže aj potrebný pohyb ľudí, ktorých sme vedeli zlákať na obed, a to nám dávalo zmysel,” hovorí.

Nebolo to ľahké

Začiatky boli pre ňu náročné. „V čase otvorenia som mala doma ročné dieťa a nevedela som, ako sa mi podarí skĺbiť prácu so starostlivosťou o domácnosť a malé dieťa. V tom čase ma veľmi podržala moja mama aj so svokrou, ktoré sa starali o malú, keď som bola v práci, za čo som im nesmierne vďačná,“ spomína.

Zdroj: (mč)

Hoci ponúka najmä zeleninu, v ponuke nájdete aj mäso.

Najobľúbenejší je burger bez žemle

Recepty vymýšľa spoločne so šéfkuchárom. „Stále sa snažíme posúvať náš koncept a vymýšlať novinky, ale jednoducho sú jedlá, ktoré sú overené a ľudia si ich pýtajú, tak sa snažíme, aby boli všetci spokojní a bolo aj niečo nové a aj overené klasiky,” vysvetľuje. A najobľúbenejšie jedlá? „Jednoznačne hovädzí burger, samozrejme, bez žemle, ten, keď dáme na menu, viem, že prevádzka bude ako bangladéšsky vlak a ľudia z neho budú vypadávať. V tesnom závese je koložvárska kapusta, ktorú sú ľudia ochotní u nás jesť celoročne a vyjednávať so šéfkuchárom, kedy ju znova dáme na menu. Oni si podľa toho plánujú aj homeoffice, aby náhodou nevymeškali,” hovorí. Stravníci sa nevyhýbajú mletému mäsu, ktoré sa v reštauráciách neteší veľkej obľube. „Keďže si melieme mäso u nás, tak ľudí už máme naučených, vedia, že to bude dobré,” presviedča. K ďalším obľúbeným jedlám patria tiež vege verzie, zeleninové placky, prípadne rizotá s akýmkoľvek druhom zeleniny.

Základom sú kvalitné suroviny

V Katkinej kantíne si dávajú veľmi záležať na kvalite surovín. „Zeleninu nám vozia denne, čiže vieme, že pracujeme s čerstvým produktom, mäso pochádza od slovenského a českého dodávateľa. Nejdeme po veciach s podozrivo nízkou cenou, ale v rámci možností sa snažíme hľadať vždy ten najkvalitnejší produkt. Občas kvôli tomu chodievame aj do Viedne, kde je výrazne širší sortiment a hlavne tie ceny nie sú také uletené ako u nás,” vysvetľuje.

‐‐---------------‐----------------------------------------------------

Vyhrajte obed pre 2 osoby v kantíne

Stačí, ak zodpoviete otázku:
Na akej ulici sa nachádza Kantína Inak?

Správnu odpoveď pošlite do 30. júna na sutaz@banoviny.sk. Výhercu vyžrebujeme 1. júla a oboznámime mejlom. Štatút súťaže nájdete na banoviny.sk.

-----------------------------------------------------------------------

Prevádzku aj dnes navštevujú ľudia, ktorých poznajú od spustenia kantíny z roku 2016. „Klientela je takou zmesou ľudí, a to ma strašne baví, že u nás nájdete ľudí rôznych povolaní od technických zamestnancov mestských služieb po vrcholový management rôznych inštitúcii v okolí. Nájdu sa aj nové tváre, ktoré nás našli náhodou, alebo dostali odporúčanie od svojich známych,” hovorí.

Zdroj: (mč)

Prevádzka funguje iba v pracovné dni.

Aj na rodinu má čas

Napriek vyťaženiu a obrovskej zodpovednosti má Katka dostatok času sa venovať rodine a vlastným koníčkom. „Výhodou kantíny je, že prevádzka funguje iba v pracovné dni a v podstate po 14-tej už chystáme, čo sa dá na ďalší deň,“ dodáva. A tak môže snívať čo ďalej. „Láka ma rozšírenie o ďalšiu prevádzku a rada by som absolvovala nejaké zahraničné kurzy. Za najťažší aspekt a drinu v mojej práci považujem nenechať sa zlákať rutinou a pocitom, že všetko funguje, tak netreba nič meniť. Podľa mňa je vždy čo zlepšovať, aj keď sú to maličkosti,” uzatvára.

Zdroj: (mč)

Kantína INAK.

(mc)

Páčil sa vám článok?