Prídete? Pod Mostom SNP otvárajú veľkým podujatím jeden z najväčších skateparkov na Slovensku

24.5.2024
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Zanedbané miesto pod Mostom SNP v Bratislave magistrát zmenil na jeden z najväčších skateparkov na Slovensku. Unikátny priestor sa nachádza na petržalskej strane rieky a podľa magistrátu má potenciál byť ďalším obľúbeným verejným priestorom. Ako nás informoval hovorca magistrátu Peter Bubla, nový skatepark mesto otvára verejným podujatím v sobotu 25. mája, ktorého súčasťou budú aj koncerty.

„Športujúce mesto je zdravšie aj šťastnejšie mesto. A ja sa teším, že najnovšie môžeme Bratislavčanom a Bratislavčankám odovzdať ďalší veľký športový projekt, a síce jeden z najväčších skateparkov na Slovensku – Skatepark Janka Kráľa. Dlho sme tu chodili okolo nevyužívaného, škaredého priestoru ohradeného betónovým múrom, okolo ktorého sa len rýchlo prechádzalo. Teraz tu aj vďaka viceprimátorke Lenke Antalovej Plavuchovej a kolegom z MIBu bude po mesiacoch intenzívnych prác oficiálne sprístupnený kvalitný verejný priestor, plný komunitného života a pohybu, v ktorom môžu obyvatelia nášho krásneho mesta aktívne tráviť svoj voľný čas,” uviedol primátor Matúš Vallo.

Nový Skatepark Janka Kráľa sa nachádza na výbornom mieste, obklopený zeleňou, v blízkosti viacerých cyklotrás a liniek MHD. Rôzne komunity tu nájdu miesto, kde sa môžu vďaka ochrane mosta stretávať aj počas dažďa a vďaka obnoveniu osvetlenia v pôvodných mostných nikách bude môcť byť nový areál plný života aj po zotmení. Navyše, so svojou rozlohou 1350 štvorcových metrov je jedným z najväčších skateparkov na Slovensku.

Zdroj: Marek Velček

Nový skatepark pod Mostom SNP.

„Bratislava potrebuje viac športovísk pre deti a mladých ľudí, ktorí radi trávia čas v meste. Tento nový epický skatepark Janka Kráľa pod Mostom SNP je dôkazom toho, ako sa mesto snaží podporovať rozvoj športu v Bratislave. Verím, že skejťácka komunita si tento priestor obľúbi a stane sa jej verejnou obývačkou a miestom na pohyb a stretávanie sa,“ dodáva viceprimátorka Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová: 

Skatepark bude k dispozícii nie len pre skateboardistov, ale aj pre ďalšie komunity kolieskových športov vrátane korčúľ, kolobežiek alebo BMX. Spolu s otvorením nového skateparku sa v sobotu 25. mája na verejnom podujatí znovuotvorí aj workoutové ihrisko Cvičko pod Mostom SNP. Minulý rok bol tento priestor poškodený následkom havárie vodovodného potrubia. Po záplave muselo byť Cvičko demontované a i keď všetky exteriérové prvky boli v poriadku, musel sa urobiť nový povrch, keďže ten pôvodný voda úplne odplavila.

FOTOGALÉRIA:

„Nový Skatepark Janka Kráľa spolu so susedným Cvičkom predstavujú výnimočný športový priestor na zmysluplné, aktívne trávenie voľného času a stretávanie sa rôznych komunít, a ja som presvedčený, že si ho Bratislavčania, Bratislavčanky zamilujú,” uzatvára primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava má v ostatnom období za sebou miliónové investície do modernizácie existujúcej športovej infraštruktúry v prípadoch ako zimný štadión Harmincova, zimný štadión Ondreja Nepelu, Plaváreň Pasienky, kúpalisko Rosnička, revitalizácia Areálu zdravia Zlaté piesky, ale aj investície do nových športovísk ako napríklad práve nový Skatepark Janka Kráľa. Predpokladaná výška plánovaných investícií do športovej infraštruktúry na tento rok je v objeme vyše tri milióny eur.

PROGRAM:
11:00 Oficiálne otvorenie Skateparku Janka Kráľa a Cvička Most SNP primátorom Matúšom Vallom

SKATEPARK JANKA KRÁĽA
Dňom vás prevedú Teodor Kuhn z Asociácie Skateboardingu Slovenskej republiky a Matej Uhler, spoluvlastník skateshopu Chillstore a dlhoročný moderátor.
O hudbu počas celého dňa sa postarajú DJ's MATEY a CENATT.
Súťaže Best Trick budú vo vyhradenej časti skateparku.
10:00 - 16:00 Voľná jazda, spoznávajte Skatepark!
10:00 - 12:00 skate workshop pre deti pod vedením inštruktora Aleca Slovinskeho vo vyhradenej časti skateparku
11:00 - 12:00 Best Trick - kolobežky
13:00 - 14:00 Best Trick - BMX
14:30 - 16:30 skate workshop pre deti pod vedením inštruktora Aleca Slovinskeho vo vyhradenej časti skateparku
16:00 - 17:00 Antiz Skateboards team demo - exhibícia profesionálnych skateboardistov v zložení Peter Molec (SK), Adam Tran (SK), Roland Hirsch (GR), Marco Kada (AT)
17:10 - 20:10 Chillstore Best Trick, porota: Michal Horečný, Igor Žetvay, Teodor Kuhn, Zuzana Vráblová

CVIČKO
11:05 - 11:25 komentovaná rozcvička pre deti pod vedením trénerov z Pošvanc fitness
11:40 - 12:00 komentovaná rozcvička pre dospelých pod vedením Pošvanc fitness

STAGE
12:10 Diskusia o fyzicko a duševnom zdraví s Adamom Sedrom, fitness influencerom a Zuzanou Vráblovou, majsterkou sveta vo wakeskate
14:00 - 14:40 Diskusia: Začiatky skateboardingu v Bratislave - Tomáš Hafner, Jonáš Karásek a Teodor Kuhn
14:50 - 15:50 Diskusia: Mestská architektúra inkluzívna ku kolieskovým športom - Petra Marko, riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislavy a architekt Martin Hrouda zo štúdia U/U
16:00 - 16:50 Cestovateľské kino a diskusia: Skateboarding v Etiópii / Ako skateboarding pomáha? Martin Loužický a Martin Hrouda

17:40 - 18:00 Tomáš Hafner (koncert)
19:30 - 20:40 Yanko Král DJ set
20:40 - 21:00 Pokyman
21:00 - 21:20 Dušan Vlk
21:20 - 22:00 Shpeciálny hudobný hosť
(ms)

Páčil sa vám článok?