Trezor, videokamera či soška hinduistickej bohyne: Potápači opäť vyčistili Veľký Draždiak

22.5.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Čistenie dna a brehov Veľkého Draždiaka od drobného i objemného odpadu je v bratislavskej Petržalke už tradične predzvesťou hlavnej kúpacej sezóny. Potápači tak urobili i v uplynulých dňoch. Viac nám prezradil Dávid Pavlík z referátu komunikácie miestneho úradu.

Petržalská samospráva si v plnej miere uvedomuje, že odpad vo vodách i na brehoch Draždiaka predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre návštevníkov, najmä v čase najvyššej kúpacej sezóny. Už tradične sa o jeho odstránenie v spolupráci s mestskou časťouPetržalka postarali potápači zo Spolku ochrancov vôd Octopus pod vedením Tomáša Rácza.

„Na odpad okolo nás si pomaly, aj keď neradi, zvykáme a snažíme sa ho postupne odstraňovať. Je však až alarmujúce, že končí aj v jazere, a to aj napriek tomu, že občania Bratislavy majú množstvo možností bezplatne sa odpadu zbaviť legálnou cestou - či už na zbernom dvore v Petržalke, ale aj na zbernom dvore OLO, a.s. na Ivánskej ceste,“ hovorí sklamane vedúca oddelenia životného prostredia a územného rozvoja Miriam Kamhiyehová.

Zdroj: MÚ Petržalka

​ Draždiak čistili potápači zo Spolku ochrancov vôd Octopus.

Rybári s dočasnou stopkou

Čistenie jazera a jeho okolia prebehlo počas dvoch dní a aktívne sa doň zapojila viac ako desiatka členov organizácie. Zatiaľ čo ôsmi potápači s člnom postupne prehľadávali dno štrkoviska až do hĺbky päť metrov, zvyšok skupiny odstraňoval neporiadok z jeho brehov.
Rozmernejší odpad sa na breh dostal vďaka vzduchovému vaku. Zberači ho následne na brehu vozíkom odviezli na jednu kopu. O jej sanáciu sa obratom postarali zamestnanci petržalskej údržby, teda petržalskí makači. Samotnému čisteniu vodnej plochy predchádzala aj dohoda so Slovenským rybárskym zväzom. Ten ešte pred začiatkom prác upozornil svojich členov, aby v uvedených dňoch svoj koníček na Veľkom Draždiaku radšej odložili.

Zdroj: MÚ Petržalka

Na dne ležala aj ​soška hinduistickej bohyne Durgá.

Široká škála úlovkov

Potápači sa v prevažnej miere zamerali na bežný odpad, na základe žiadosti samosprávy si však dali pozor aj na väčšie, ostré kamene, ktoré by mohli byť nebezpečné pre plavcov. Škála úlovkov bola skutočne široká. Nechýbal medzi nimi zhrdzavený trezor, päťmetrová kovová konštrukcia, stará videokamera či soška hinduistickej bohyne Durgá. Už tradične ich doplnili aj betónové kvádre s trčiacimi železnými drôtmi, sklenené fľaše, plechovky či ďalší drobný odpad predstavujúci ohrozenie bezpečnosti plavcov.

Zdroj: MÚ Petržalka

V jazere sa ukrýval i trezor.

Draždiak opäť ožije

„Po týchto dvoch dňoch môžeme skonštatovať, že Draždiak je pripravený na letnú sezónu,“ teší sa vedúci zásahu Tomáš Rácz.
A sezóna to bude už tradične nabitá. Postará sa o to séria podujatí pod názvom Leto na Draždiaku, ktorá v termíne od 28. júna do 1. septembra ponúkne vždy od piatka do nedele bohatý detský, ale aj hudobný program. Všetky informácie o podujatí samospráva už čoskoro zverejní na svojom webe a sociálnych sieťach.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?