Na pravom brehu Dunaja vzniká Lesopark Petržalka, bude fungovať ako pešia zóna

20.4.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Chodievame sa s manželkou často prechádzať do Starohájskeho lesíka. Nedávno nám udrel do očí a veľmi milo prekvapil vzorovo uprataný chodník. Taký nebol roky... Komu zaň poďakovať?“ napísal nám do redakcie čitateľ.

Mal na mysli chodník, ktorý je rovnobežný s dostihovou dráhou. Časť lesíka, v ktorom sa nachádza aj nedávno zrekonštruovaná Kaplnka sv. Kríža, je v správe magistrátu. Spolu s lesom za Obchodnou akadémiou a Základnou školou na Dudovej, lesmi okolo Malého Draždiaka, ktoré prechádzajú až k Veľkému Draždiaku, je súčasťou budúceho Lesoparku Petržalka.

V rámci revitalizácie ste tu už určite postrehli orezy stromov, odstraňovanie drevín v havarijnom stave či vyvrátených drevín z vychodených ciest.

„Tohtoročný plán revitalizácie v rámci pripravovaného projektového zámeru pre Lesopark Petržalka je zameraný najmä na sanačné aktivity v porastoch pre dosiahnutie ich bezpečnosti,“ informoval nás hovorca magistrátu Peter Bubla. „Aktuálne prebiehajú orezy drevín, odstraňujeme suché konáre a vyvrátené kmene stromov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti frekventovanejších chodníkov.

Zdroj: (in)

Lavičky už doslúžili, mesto ich plánuje nahradiť iným typom.

Zabezpečujeme prelep jestvujúcich informačných tabúľ a pripravujeme osadenie štyroch kusov smetných košov. Momentálne zabezpečujeme tiež preklasifikáciu plôch porastených súvislými porastami na lesné pozemky, aby sa tu mohla začať vykonávať lesohospodárska činnosť a starostlivosť o tieto lužné lesy.“

Pešia zóna

Aktuálne sa magistrát zaoberá pripomienkami pre projekt PAAS v Hájoch 2 a 3, ktorého súčasťou je aj Starohájsky lesík. Doň odbočuje zo Starohájskej čoraz viac áut, ktoré parkujú pred súkromným jazdeckým klubom. Ako to bude po zavedení PAAS (odhaduje sa na jeseň 2024,pozn. red) ? Zlegalizujú sa tieto miesta alebo zaniknú?

Zdroj: (in)

Zaparkované autá pred jazdecký klubom.

„Lesík by mal byť zregulovaný ako pešia zóna, nakoľko tam je vjazd na súkromné pozemky, okrem dopravnej obsluhy,“ odpovedal Peter Bubla.

(in)

Páčil sa vám článok?