Petržalka má vlastnú galériu, vstup je zdarma

13.4.2024
0

Zdroj: Martin Kleibl

Páčil sa vám článok?

Pani s ruksakom na chrbte a igelitovým vreckom plným medvedieho cesnaku v ruke vchádza do petržalskej galérie pozrieť si výstavu fotografií. Fikcia či realita? Realita! Aj keď úprimne priznávam, neverila by som, keby som to v Dočasnom kultúrnom priestore (DKP) na Rovniankovej 5 nevidela na vlastné oči.

Na terase sa DKP - projekt Kultúrnych zariadení Petržalky a miestneho úradu - nedá prehliadnuť. Dnu vás pozývajú dvere dokorán, pred nimi je stôl, stoličky, stojan s maľovanými mapami Petržalky. Viem si predstaviť, žeby sa tu podávala aj káva. Aký kontrast oproti blízkym zamrežovaným prevádzkam...

Ak ste doteraz len váhavo vstupovali do galérií, sem nemusíte. Nie je to tu naleštené, brána aj rámy okien sú klasické petržalské. Vlastne to nie sú okná, ale veľké výklady presklené z oboch strán terasy. DKP je na frekventovanej terase a predsa je vo vnútri príjemne ticho. A veľa svetla. Vstúpite (bezplatne) a máte pocit, že tento interiér bol pre umenie určený.

Zdroj: Martin Kleibl

Pôvodne tu bola predajňa umelých kvetov.

„Presne toto tu chýbalo,“ hovorí ďalšia návštevníčka, keď sa jej spýtame na dojmy. Učiteľka na základnej škole, ktorá neďaleko býva, sa výtvarnému umeniu venuje roky. Vraj, ak bude vhodná výstava, privedie aj svojich žiakov. Diskutujú s projektovým manažérom KZP Martinom Kleiblom o fotografiách Zuzany Pustaiovej a ja s úžasom prezriem. Niektoré som považovala za maľby... Evidentne by som potrebovala komentovanú prehliadku. „Podobný dopyt už som mal,“ reaguje Martin Kleibl. „Určite by sme ich chceli robiť ku každej akcii a tiež napríklad pre školy.“ A to nie sú jediné plány.

Nahradila predajňu umelých kvetov

Minulý rok realizovalo KZP k 50. výročiu sídliska viacero akcií. Projektový manažér Martin stojí za exteriérovou výstavou fotografií na Námestí Hraničiarov alebo výstavou fotografií Juraja Bartoša.

Zdroj: Ondro Urban

​Prvá výstava sa tu konala v novembri 2023. Napriek daždivému počasiu prišlo aj veľa ľudí spoza Dunaja.

„Jednou z mojich vízií bolo, žeby som urobil výstavu súčasných výtvarníkov, ktorí sú nejak spätí s Petržalkou,“ hovorí. Chýbal mu však priestor, neoficiálnejší, ideálne prázdny, na terase... „Zvažoval som bývalú krčmu Jupiter na Gessayovej. Aj preto dostal projekt názov Galaxia P50.“

Jupiter bol však odpojený od energií. A potom si na terase na Rovniankovej 5 všimol, že predajňa umelých kvetov končí. Šlo o priestor mestskej časti, ktorá ho napokon KZP poskytla ako dočasný kultúrny priestor. A v novembri 2023 sa tu konala prvá výstava. Na otvorenie Galaxie P50 prišlo v ten daždivý deň prekvapivo veľa ľudí, mnohí spoza Dunaja. „Už na vernisáži ma oslovili niekoľkí umelci, že sa im priestor páči a či by tu mohli prezentovať svoje práce,“ hovorí Martin Kleibl.

Pýtam sa ho, aké teda pripravuje akcie. Vymenúva, že v apríli tu bude vystavovať sochár Filip Bielek, v novembri Michal Huba v rámci festivalu Mesiac fotografie. V máji (16.5) by sa tu malo konať predstavenie v rámci festivalu Nová dráma. Odohráva sa vo výklade. Ideálnejšie miesto ako DKP hádam ani neexistuje, smejeme sa.

Zdroj: Martin Kleibl

​Priestor len vyčistili a vymaľovali, viac nebolo treba.

Koncom júna by DKP chcelo nadviazať na projekt Petržalka Gallery Weekend, čo bol v roku 2019 akýsi víkend otvorených galérií, ktorý zorganizovala Galeria Photoport sídliaca neďaleko. Kvôli pandémii už ďalší ročník nebol.
Bude však vôbec v Petržalke čo obiehať? „T3 kultúrny prostriedok (električka) na Tyršovom nábreží, LOM SPACE na Mlynarovičovej, OZ Krasy terasy či Station Gallery pri stanici,“ vymenúva, dodáva, však, galérie HotDock na Topoľčianskej, Photoport na Rovniankovej, Temporary Parapet na Vlasteneckom námestí a Apart Collective na Pečnianskej, bohužiaľ, priestory finančne neutiahli a v Petržalke skončili.

Prečo má DKP šancu prežiť?

Martin Kleibl je presvedčený, že priestor má potenciál. „Niektorí, a to aj významní, umelci vedome vyhľadávajú priestory ´na okraji´ viac ako oficiálne inštitúcie.“ Okrem toho, terasa, kde sa DKP nachádza, nie je odľahlá, ani vyvýšená. Ľudia po nej chodia často a s dostavbou električkovej trate budú ešte častejšie. Veď zastávka bude priamo oproti pri hypermarkete a chodník povedie na terasu len pár metrov od vchodu do galérie.

Zdroj: Martin Kleibl

Galéria je ľahko prístupná.

Najmä je však DKP financované z rozpočtu mestskej časti. Automaticky vám zrejme napadne, že taký lukratívny priestor priamo pri električke by mal úrad speňažiť. Faktom však, že tých prázdnych priestorov vhodných na prenájom má popri električke viac. Jeden tak môže venovať kultúre, je to predsa len služba obyvateľom Petržalky, ktorá tu absentuje.

Zdroj: Zuzana Pustaiová

Priestory galérie sú príjemné a svetlé.

V DKP by sa dali robiť nielen výstavy, ale aj prednášky, workshopy, tvorivé dielne, premietania, komorné divadelné predstavenia či koncerty. Bolo by super, keby študenti, napríklad počas maturít, zamierili sem namiesto do kina do obchodného centra. Je to reálne? „Vieme žiadať o dotácie na aktivity galérie od Fondu na podporu umenia, keď predložíme výstavný plán na budúci rok,“ hovorí Martin Kleibl a dúfa, že mestská časť aj poslanci povedia galérii na najbližšie roky „áno“.
(in)

Páčil sa vám článok?