Boli sme na swape v Petržalskej tržnici. Pre mnohých návštevníkov bol sklamaním

11.2.2024
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Swap (výmena) v Petržalskej tržnici koncom januára bol prvý, ktorý som kedy absolvovala, preto som si myslela, že je štandard na podobných podujatiach najskôr si vystáť 40-minútový rad a potom v adrenalínovej rýchlosti vybrať nejaké veci na výmenu, aby mohli do malého priestoru vojsť ďalší.

Swap začal v sobotu o desiatej, my prichádzame okolo dvanástej a staviame sa do dlhočižného radu. Každý má v rukách tašku s oblečením, ktoré už nechce nosiť, ale niekoho iného môže stále potešiť. Maximálne 15 kusov, píše sa v stránke organizátora Pomalo. Za každý kus dostanete žetón, ktorý môžete vymeniť za iný kus oblečenia.

Nechápala som, ako swap systém funguje, kým som to nevidela na vlastné oči. Jedna pani preberá oblečenie, ďalšia mení vybraté za žetóny. V malom výklenku je 5-6 ľudí, ktorí veci preberú, dajú na vešiaky a do obehu pre návštevníkov. Vedľa radu sú stoličky, kde si posedíte s neminutými žetónmi a čakáte, kým sa oblečenie obmení. Logiku to má.
Vystáť rad nebol až taký problém. Tým bol skôr samotný výber. V malom priestore, ľudia natlačení pred pár stojanmi, bolo to trocha o adrenalíne a trocha o šťastí, či práve počas vašich pätnástich minút, ktoré ste strávili vnútri, objavíte niečo, čo sa vám páči. Na skúšobné kabínky, ktoré boli tiež k dispozícii, som nemala ani pomyslenie. Pár kúskov sme aj s kamarátkami doslova „zhrabli“, viac sme sa však tešili, že naše veci niekoho potešia ako zo swapnutých vecí samotných.

Zdroj: (in)

Museli ste si vystáť dlhý rad.

Na facebookovej stránke Pomalo som si potom čítala reakcie návštevníčok, ktoré swapy poznajú, a prevládalo skôr sklamanie. Najviac im prekážala nezvládnutá organizácia, malé priestory a veľa oblečenia, ktoré už je nenositeľné. „Už sme pár swapov prešli, tento jediný bol iba strata času. Palec hore len za milých ľudí,“ napísala jedna z účastníčok. „Na swapy chodievam a vždy si aspoň jeden pekný kúsok vyberiem. Dnes som tam nechala tašku pekného oblečenia a po hodine čakania som strávila 10 minút medzi stojanmi a so znechutením pozerala na tie vešiaky. Ďalšie oblečenie pribúdalo veľmi pomaly a tiež sa mi zdalo pretriedené,“ napísala iná.

Zdroj: (in)

Či získate nové veci do šatníka, bolo na tejto akcii aj o šťastí.

Tím Pomalo sa v reakcii ospravedlnil a pripustil, že „veľký počet návštevníkov výrazne prevyšoval kapacitné možnosti priestoru, ktorý bol na podujatie vyhradený“. Ani proces triedenia podľa nich nebol taký hladký, ako mal byť, preto sľubujú zmenu. „V riešení sú aj priestory,“ napísala nám Margaréta Štompfová z tímu Pomalo. Najbližší Swap v Petržalskej tržnici organizujú 24. februára, a ľudia im, myslím, ešte dajú šancu. Swapy sú totiž aktuálne veľmi obľúbené, je to eko obnova šatníka, v Petržalke navyše bez vstupného, neprekvapil by ma preto rad aj nabudúce.
(in)

Páčil sa vám článok?