Zaujímavosť: Vedeli ste, že Námestie Hraničiarov sa píše s veľkým H?

22.1.2024
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Miestni poslanci v bratislavskej Petržalke schválili v decembri návrh pomenovať park v lokalite Námestia Hraničiarov na Park obetí Hraničiarov (na foto). Mnohých ľudí tento názov už roky deptá, teraz sme sa dozvedeli, že by sme hraničiarov mali písať dokonca s veľkým H.

„Aj na moje veľké prekvapenia, to, ako to používame, nie je nesprávne,“ uviedla na zastupiteľstve predsedníčka názvoslovnej komisie poslankyňa Viera Némethová. Komisia prišla na túto chybu, keď riešila pomenovanie nového parku, ktorý korešponduje s aktuálnym stavom. Nový názov musí ešte odobriť mestské zastupiteľstvo. „Keď to príde na názvoslovnú komisiu do mesta, tam majú možnosť jazykovedne názov upraviť,“ dodala.

O možnosti premenovať Námestie Hraničiarov sa hovorí už roky. Námestie Hraničiarov vzniklo v roku 1977 v rámci výstavby Petržalky. Lokalita dostala názov „námestie Hraničiarov“ v roku 1981, na 30. výročie založenia Pohraničnej stráže. Jej členovia počas socializmu zatýkali alebo usmrcovali ľudí za nedovolené prekročenie štátnej hranice. So zmenou názvu sa otáľa najmä kvôli stovkám ľudí, ktorí na tejto adrese žijú a museli by absolvovať administratívny maratón pre nové doklady (Nový názov parku sa dotkne len jednej nebytovej budovy, pozn. red.).

Názvoslovná komisia navrhla v prvom kole len zmenu názvu parku. V druhom kole je v pláne zmena názvu zastávky MHD „Námestie Hraničiarov“ na „Park obetí Hraničiarov“. „Predbežné finančné náklady spojené s premenovaním zastávky sú odhadované na 9 726,62 eur,“ uvádza sa v zápisnici zo stretnutia komisie. Na najbližšom zasadnutí komisie, v máji 2024, sa jej členovia chystajú prerokovať návrhy na premenovanie celej ulice „Námestie Hraničiarov“.

Ako uviedla Viera Némethová, v Petržalke sú ešte dva-tri kontroverzné názvy ulíc. Komisia chce v máji prerokovať aj možnú zmenu názvu Lenardovej ulice.
(pn)

Páčil sa vám článok?