Vianočné trhy v Petržalke štartujú už 25. novembra. Otvorí ich koncert Kataríny Knechtovej

15.11.2023
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Program Vianočnej Petržalky 2023 má byť nabitý viacerými spevácko-tanečnými vystúpeniami a dobročinnými aktivitami. Súčasťou bude tradične aj Mikuláš na koči so sprievodom. Informovala nás o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Aj na najväčšom slovenskom sídlisku sa pomaly „zvianočnieva“. A to znamená len jediné – príprava obľúbenej série podujatí pod názvom Vianočná Petržalka v gescii Mestskej časti Bratislava-Petržalka a jej kultúrnych zariadení.

Samospráva pripravila takmer štyri týždne nabité dobročinnými podujatiami, koncertmi a jedlom na tradičných vianočných trhoch. Tie tohtoročné odštartujú v sobotu 25. novembra o 17:30 na centrálnom Námestí republiky slávnostným otvorením a rozsvietením ich najväčšej ozdoby, vianočného stromčeka, ktorou sa pre tento rok stal 10 metrov vysoký smrek dovezený zo susedného Čunova. Hneď potom o 18:00 vystúpi na pódiu Katarína Knechtová s kapelou a v jednom zo stánkov všetkých privíta starosta Petržalky Ján Hrčka so svojím punčom.

„Vždy ma poteší pohľad na ľudí, ktorí sa v priateľskej a uvoľnenej atmosfére bavia na našich malých, no o to útulnejších trhoch. Verím, že nesklamú ani tento rok,“ hovorí Hrčka, ktorý zároveň všetkých pozýva užiť si pravú vianočnú pohodu.

Návštevníci trhov sa budú môcť až do 20. decembra občerstviť v 11 stánkoch so širokým sortimentom typických jedál a nápojov, v dvoch ďalších bude v ponuke rozličný vianočný tovar. Počas pracovných dní budú stánky k dispozícii od 11:00 do 21:00, v soboty a nedele dlhšie, od 09:00 do 21:00.

Hudobné stredy, piatky a soboty

Hlavný aj sprievodný program sa organizátori snažili ladiť tak, aby vyšli v ústrety všetkým ročníkom, a to v prípade výberu interpretov, hudobného a umeleckého žánru a tiež najvhodnejších dní v týždni.
Stredy a piatky budú patriť primárne vystúpeniam detských a seniorských folklórnych súborov (Melódia, Petržalčanka, Poleno, Hájenka, ZŠ Gessayova) aj základných umeleckých škôl (ZUŠ Františka Oswalda, SZUŠ Art Pegas, ZUŠ Jána Albrechta, SZUŠ Balkánska).

Soboty sa zas budú niesť v znamení väčších koncertov. Okrem spomínaného hodinového koncertu speváčky pôsobiacej v prešovskej skupine Peha Katky Knechtovej sa ďalšie dva víkendy na pódiu objaví kapela Elán Forever a talentované duo Lash & Grey.

V pláne sú aj tri ohňové show v podaní umeleckého zoskupenia Inspinia, tanečnú show v orientálnych rytmoch zas predvedie skupina Flamenco, Fire & Belly Arts. Na vianočnú nôtu naladí návštevníkov dychové kvinteto Brass quintet.
Starším ročníkom ulahodí spev šlágrovej speváčky Moniky Stanislavovej, milovníkom opery zas silné hlasivky „slovenského Bocelliho“ alias Maroša Banga. Najmenší návštevníci sa potešia divadelnému vystúpeniu Zimná rozprávka a samozrejme, dlho očakávanému príchodu Mikuláša s jeho pomocníkmi.
Petržalské vianočné trhy oficiálne ukončí koncert acapelly Voising v stredu 20. decembra.

Mikulášsky sprievod

Síce Mikuláša slávime až 6. decembra, no samospráva sa ho rozhodla privítať skôr, a to už v nedeľu 3. decembra, kedy sa zastaví vo viacerých lokalitách Petržalky.

Zdroj: MÚ Petržalka

V sprievode svojich dvoch pomocníkov, čerta a anjela, začne svoju cestu o 15:00 pri Dome kultúry Zrkadlový háj, odkiaľ bude pokračovať po Romanovej ulici k Technopolu až na Námestie republiky. Tam bude od 16:00 celý patriť deťom, ktoré sa od neho dočkajú odmeny aj spoločnej fotografie. Samospráva vopred upozorňuje, že čas jeho viacerých zastavení je len orientačný s prihliadnutím na rýchlosť koní v záprahu a dopravnú situáciu, preto je potrebné počítať minimálne s desaťminútovým posunom.

Sprievodný program

Okrem hlavného programu, ktorý bude zväčša prebiehať na Námestí republiky, sa bude môcť verejnosť zúčastniť aj na mnohých sprievodných podujatiach zastrešovaných miestnymi a kultúrnymi organizáciami.
Miestna knižnica Petržalka si na november aj december pripravila vo svojich pobočkách koncert, výstavu aj divadlo, do troch z nich prinesú skauti a skautky betlehemské svetlo.
Zaháľať nebude ani Petržalská klubovňa aktívnych seniorov s viacerými odbornými prednáškami nielen na tému Vianoc. Seniorov čakajú vedomostné kvízy, vianočné tvorivé dielne aj výmena tých najlepších rodinných receptov.

V domoch kultúry Zrkadlový háj a Lúky to bude hrať Vianocami, a to doslova. Veľké vianočné koncerty v podaní Felixa Slováčka, Mira Jaroša, Metropolitného orchestra Bratislava či skupiny Fragile sú len zlomkom z početných vystúpení, ktoré naladia na najkrajšie obdobie roka.

Cik-Cak Centrum bude dejiskom keramických dielní pre deti aj rodičov, koncertu konzervatoristov i Anabely Patkoló, a tiež komunitného bazárika.

Petržalka nezabudla ani na dobročinné podujatia, medzi ktorými treba vyzdvihnúť dobrovoľné mikulášske darovanie krvi a Petržalskú vianočnú poštu pre seniorov.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?