Spoznajte históriu Bratislavy trochu inak: Vo vojenskom bunkri na vás čaká jedinečný zážitok

5.9.2023
0

Zdroj: OZ Múzeum petržalského opevnenia

Páčil sa vám článok?

Pestrý program od rána až do neskorého večera je pre vás pripravený v bunkri B-S 4 Lány v bratislavskej Petržalke, ktorý partia nadšencov premenila na dobové múzeum. Príďte aj s deťmi zažiť neopakovateľnú atmosféru s nádychom vojenskej histórie.

Zaujímavé podujatie, ktoré pripravilo OZ Múzeum petržalského opevnenia v spolupráci s OZ Bratislava a jej Premeny, sa koná už v nadchádzajúcu sobotu 9. septembra, pričom bunker bude pre vás otvorený od 10. hodiny až do 22. hodiny večer.

Na čo všetko sa môžete tešiť? „Po minuloročnom úspechu pre vás s priateľmi z Klubu leteckej histórie opäť pripravíme zaujímavú expozíciu z fragmentov havarovaných lietadiel, ktoré spadli na území Slovenska. Výstroj a činnosť amerických výsadkárov z druhej svetovej vojny vám priblížia naši kamaráti z KVH Geronimo Reenactment group, no a večer o 20. hodine si spolu s OZ Bratislava a jej Premeny premietneme niekoľko dávnejších aj súčasných záberov nielen našej Bratislavy, ale aj našej ´Bé eS štvorky´,“ približujú organizátori. 

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

​Bunker sa podarilo obnoviť do pôvodného stavu.

Prehliadky sa začnú vždy o celej hodine, nenechajte si však túto výnimočnú udalosť na poslednú chvíľu. „Po premietaní už vládať nebudeme,“ dodávajú organizátori s úsmevom.

Bunker B-S 4, ktorý  je pozostatkom bratislavského úseku československého opevnenia z rokov 1935 - 1938, nájdete ľahko, nachádza sa na juhozápadnom okraji Pečnianskeho lesa v bezprostrednej blízkosti starého dunajského ramena. Pozrite si mapku:

Zdroj: OZ Múzeum petržalského opevnenia

​Vojenský bunker B-S 4 Lány svojou expozíciou, vybavením a spôsobom prehliadok predstavuje jedinečné múzeum nielen v rámci hlavného mesta, ale aj celého Slovenska. Kedysi zdevastovaný objekt sa podarilo dobrovoľníkom obnoviť do pôvodného stavu v roku 1938 na základe originálnej dobovej dokumentácie a fotografií.

(bn)

Páčil sa vám článok?