Malý Prior v Petržalke otvárali s veľkou slávou, o pár rokov sa zmenil na dom hrôzy

10.5.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Obchodný dom v Ovsišti v bratislavskej Petržalke slávnostne otvorili v decembri 1985 – prešlo však len asi desať rokov, aby sa tento „malý Prior“, ako ho niektorí ľudia nazývali, zmenil na miesto, ktoré ste radšej obišli. No predsa len dostal druhú šancu.

Historická fotografia v úvode nášho článku pochádza z júna 1982, keď ešte obchodný a kultúrny dom nebol kompletne dokončený. Popiska pod foto informuje: „Plnenie volebného programu - obchodný dom Centrum v Ovsišti. V rámci volebného programu dokončujú v novom sídlisku v Ovsišti v Bratislave - Petržalke obchodný dom Centrum na námestí N. K. Krupskej..." (dnes Ovsištské námestie, pozn. red.)

Najskôr bola odovzdaná do užívania prvá časť nákupného centra, kde ľudia našli predajňu potravín aj tabakových výrobkov, nechýbalo kníhkupectvo či obchod s drogériou a drobným tovarom, fungovala tu takisto oprava obuvi, pošta, sídlil Zares... „V druhej časti pribudnú ďalšie zariadenia a obchody ako napríklad lahôdky, cukráreň, reštaurácia, holičstvo, kaderníctvo, pedikúra, vzorkovňa a predaj nábytku, rýchločistiareň a osvetové zariadenia,“ dozvedáme sa ďalej. V polovici decembra 1985 napokon nákupné centrum spolu s kultúrnym domom s veľkou slávou otvorili.

Porovnajte si pohľad na obchodný dom v roku 1982 a o 40 rokov neskôr - aktuálny záber urobil fanúšik bratislavskej histórie Ľubomír Deák presne z toho istého miesta, ako autor dobovej fotografie Pavol Neubauer:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​1982: Obchodný dom Centrum v Ovsišti pred dokončením

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​2022: Hodiny na veži opäť začali ukazovať čas a "cinkať".

Postupom rokov však komplex chátral, aj okolie bolo čoraz zanedbanejšie, špinavé a zapáchalo, keďže z priestoru vedľa budovy si podaktorí urobili verejné toalety... Juraj Bratislavský, jeden z pôvodných majiteľov, ktorí budovu kúpili v roku 1997, pre Petržalské noviny vlani v marci priznal, že v tom čase sa objektu hovorilo Dom hrôzy: „Aj výpalníci boli u nás demotivovaní...“ Nákupné centrum v Ovsišti sa však po dlhých rokoch predsa len dočkalo rekonštrukcie. Viac sa dočítate tu:

V tom čase už pri vystúpení z autobusu MHD na Ovsištskom námestí pútal pozornosť ľudí veľký nápis Bratislavský – nákupné stredisko. Tento nový názov získal „malý Prior“ v zime 2021. Juraj Bratislavský označil objekt svojím menom po tom, ako odkúpil podiely od spoločníkov a stal sa jeho stopercentným vlastníkom. V rámci rekonštrukcie sa postaral tiež o to, aby hodiny na veži opäť začali ukazovať čas a „cinkať“. Dodajme, že ožili aj vďaka zbierke v Petržalských novinách.

(bn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie