Rekonštrukcia nákupného centra: Budú hodiny na ovsištskej veži opäť ukazovať čas? Hlasujte v ankete

12.3.2022
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Nákupné centrum v Ovsišti sa po dlhých rokoch konečne dočkalo rekonštrukcie. Majiteľ aktuálne rieši aj to, či ´spojazdniť´ hodiny na veži, ktoré po spustení v osemdesiatych rokoch fungovali len krátko.

Rekonštrukciu centra zaznamenali aj ľudia zo širšieho okolia. A to vďaka nápisu Bratislavský – nákupné stredisko, ktorý v decembri minulého roka zaplavil sociálne siete. Hlavnou témou diskusie bola gramatika. „Budovu som po odkúpení podielov od spoločníkov označil logom firmy a svojím priezviskom,“ hovorí Juraj Bratislavský. Nie všetci to pochopili... „Už keď to priniesli, som hovoril, že je to zle spravené. Napriek tomu som trval na tom, aby to tam pred Vianocami zavesili. Malo to svoje pozitíva. Výrobca reklamy sa naučil, ako sa dáva pomlčka a že sa oddeľuje medzerami, my sme mali reklamu a ľudia sa pobavili. Dnes už je to opravené.“

Juraj Bratislavský bol jeden z pôvodných majiteľov, ktorí budovu kúpili v roku 1997. Podľa jeho slov tomu vtedy hovorili Dom hrôzy. „Aj výpalníci boli u nás demotivovaní,“ konštatuje s úsmevom pri spomienke na divoké deväťdesiate roky.

Zdroj: Archív J. B.

Takto to yvzeralo predtým.

Zdroj: (in)

To isté miesto po rekonštrukcii.

Práve odkúpenie budovy do stopercentného vlastníctva bolo podľa neho jedným z motívov na začatie rekonštrukcie. „Od roku 2003 sme sa od magistrátu snažili odkúpiť pozemky pod našou budovou. Mali sme pripravený aj projekt nadstavby bytov, ktorým by sa rekonštrukcia komplexu zaplatila. Mesto ho celé roky pripomienkovalo, aby ho napokon zamietlo s tým, že ide o stabilizované územie. Do toho prišla pandémia, spoločníci to vzdali. Ja to chcem teraz dať dokopy a udržovať. Dali sme tam meno našej rodiny, aby bolo jasné, komu to patrí a kto za to zodpovedá. Investujeme do zlepšenia veľa vlastných prostriedkov, pretože táto budova nedokáže utiahnuť rekonštrukciu seba samej,“ pokračuje a dodáva na vysvetlenie, že aj nájmy boli v neudržiavanej budove nízke.

GALÉRIA (takto vyzeralo stredisko predtým):

K rekonštrukcii ho primäl aj nový nájomník – Roman Tabak z Pizzérie Carla, ktorá nahradí „sivú“ krčmu. A napokon, to bola snaha zveľadiť prostredie pre ďalšieho z hlavných nájomcov a jeho hostí. V bývalej kinosále, kde sa po zrušení kina konali už maximálne domové schôdze a predvolebné mítingy, dnes nakrúca televízne programy spoločnosť Daniela Dangla. To je aj odpoveď, prečo tu z času na čas vídate prenosové vozy. Napríklad aj relácia 2 na 1 je z Ovsišťa. „Sme radi, že sú tu, a preto sme im chceli spraviť dôstojnú prístupovú rampu. Statik nám povedal, ako ju sanovať, odľahčili sme ju o 30 ton! Veď len jedna betónová platňa, čo ju zaťažovali - a bolo ich tam niekoľko - vážila 800 kilogramov! Nahradili sme ich klasickým železným zábradlím a na povrchu je protišmyková dlažba.“

FOTOGLÉRIA (súčasný stav, vidno i terasu, s ktorej obnovou sa iba začína):

Aktuálne sa rekonštruuje zadná rampa a potom by mala prísť na rad veža. „Otázka je, čo s hodinami? Niektorí ľudia chcú, aby znova fungovali. Majú inak krásny zvon,“ hovorí Juraj Bratislavský a vzápätí si kladie otázku, či jeho zvuk nebude zas iným prekážať. „Veža patrí ku koloritu Ovsišťa, možno je to jediná veža s hodinami v Petržalke. Vrátime jej presklenie, aké mala kedysi, sklá sú už objednané. A možno je napokon dobre, že tá budova zostane, aká je. Je zaujímavá,“ zamyslí sa jej majiteľ.
Rekonštrukcia, ktorá by mala byť ukončená do leta, zahŕňa aj interiér, menia sa okná, strechu, ktorá má takmer hektár, chráni aktuálne bazénová fólia.

Najväčší problém - parkovanie

Nákupné stredisko v Ovšisti nie je klasickým nákupným centrom. Prevažujú v ňom telocvične, nájdete tu posilňovňu, tanečné školy, zo služieb maséra, kľúčovú službu, servis počítačov či požičovňu fitnes strojov, firmy tu majú sklady. Drží sa tu vietnamská kuchyňa, predajňa drogérie a výrobňa zákuskov. „Chceli by sme tu lekáreň, tá v okolí chýba. S Jednotou rokujeme o tom, žeby sem prišiel Kraj a možno pribudnú thajské masáže,“ hovorí Juraj Bratislavský. „Počas otváracích hodín je už v budove aj stála SBS služba, pretože to, čo bolo v okolí, už bolo neúnosné a mestskí policajti nám nevedeli pomôcť.“ Má na mysli skupinky asociálov, ktoré sa zdržovali a popíjali za budovou. „Pozrite sa, ako to tu vyzerá, urobili si tu z toho verejné toalety,“ ukazuje mi priestor pri budove, akúsi terasu s nájazdovým chodníkom, ktorým sa dostanete do supermarketu. „Je to tu nevľúdne, navyše sa terasa postupne predáva. Opravili by sme aj tú, problém je, že to nie je náš pozemok, hoci sa javí, že patrí k budove. Je to územie nikoho, nevysporiadané. Magistrát to opraviť nechce a my zas nechceme investovať do cudzieho majetku. Tak tento priestor naša SBS-ka aspoň monitoruje.“

Zdroj: (in)

Táto terasa opravená nebude, nie je majetkom strediska.

Juraj Bratislavský verí, že výzor budovy bude kultivovať aj nájomníkov, aj návštevníci sa vrátia. Problémom je však parkovisko. „To, čo sme kedysi vybudovali medzi štadiónom a školou, sme odovzdali mestu a s parkovacou politikou nám hrozí, že zákazníci, ktorí sem prídu, nebudú mať kde zaparkovať,“ vysvetľuje. V správe majú len parkovisko pred supermarketom, aj to bude onedlho potrebovať rampu, aby tam neregistrované autá neobsadzovali miesta na celý deň. „Nákupné stredisko bez možnosti parkovania je nonsens. Kde budú parkovať zákazníci? A kde naši nájomníci, napríklad s rozvoznými autami? Rokujeme aj so samosprávou, hľadáme riešenie, ako z toho von,“ dodáva.

Zdroj: (in)

​Hodiny. Mali by sa obnoviť? Hlasujte v ankete.

(in)

Páčil sa vám článok?