Bude im chýbať: Petržalčania prišli o pobočku pošty na Holíčskej

17.3.2023
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Ľudí bolo aj v posledných otvorených hodinách na pošte na Holíčskej dosť. Väčšina len rezignovane skonštatovala, že pobočka im bude chýbať. Štátny podnik Slovenská pošta sa totiž k 1. marcu rozhodol zrušiť Poštu 56 na Holíčskej, k 1. februáru skončila aj pobočka na Pečnianskej.

Stojím pred pobočkou na Holíčskej v pondelok 27. februára o tretej poobede. Do zatvorenia zostáva osem hodín. Mám pocit, že si tu ľudia doslova podávajú kľučky, napriek tomu ju štátny podnik ruší pre nerentabilnosť.

Prvé dve ženy, ktoré oslovím mi povedia, že tu síce majú trvalý pobyt, ale nebývajú tu, takže ich zatvorenie pobočky netrápi. Tretí pán konštatuje, že má v Bratislave tri byty, je mu vraj jedno, kde si vyzdvihne zásielku. Ďalšia pani – seniorka, hovorí, že si bola podať športku. Pošta jej vraj bude chýbať, aj keď dôchodok jej chodí na účet, na ktorom má aj trvalé príkazy. „Bolo pohodlné mať pobočku tak blízko, ale zvykneme si. Nič iné nám nezostáva,“ konštatuje.

Zdroj: (in)

Pobočka pošty na Holíčskej je už zrušená.

Podľa dlhoročnej obyvateľky Petržalky Zory Bálintovej všetci miestni seniori takí zruční nie sú. Do redakcie nám napísala, že v okolí ich býva viac, ktorí využívajú poštu na platby, výber dôchodkov, podaj a príjem zásielok. „Mnohí z nich majú zníženú pohybovú schopnosť, žijú sami a odporúčané poštové pobočky sú pre nich vzdialené. Takmer denne chodím nakupovať do samoobsluhy v blízkosti ´našej pošty´ a vidím pred ňou starších spoluobčanov z okolia, rozhorčených aj nešťastných toho, že pobočku zrušili.“

Ďalšia seniorka, ktorú oslovím, si chcela kúpiť známku. Už ich vraj mali zbalené...
„Aj pred touto pobočkou bývali rady,“ tvrdí mi ďalšia pani. „Desí ma, čo to bude na Jasovskej.“
„Poštu používam často, odmietam robiť platby cez internet. Samozrejme, že bude chýbať, ani neviem, kde je ďalšia najbližšia,“ hovorí mi pán v strednom veku.

Poštu „neobmäkčila“ ani petícia 500 občanov proti jej zatvoreniu. Na vyše stotisícovú Petržalku tak pripadá už len 5 pobočiek - na Vlasteneckom námestí, Jiráskovej, Einsteinovej, Furdekovej a Jasovskej ulici. Obyvatelia Holíčskej budú mať najbližšie na Jiráskovu – 15 minút pešo, na Jasovskú je to chôdzou 20 minút. Pozor, na Vlasteneckom námestí už platí PAAS, bez bonusovej karty môžete dostať za parkovanie v zóne pokutu!

Mestská časť informovala, že na rozhodnutie Slovenskej pošty nemá dosah. Snažia sa s ňou vyjednať aspoň otvorenie franšízovej pobočky pošty v Technopole.
(in)

Páčil sa vám článok?