Poznáte túto bratislavskú požičovňu hračiek a kníh pre deti?

22.1.2023
0

Zdroj: Hrajka

Páčil sa vám článok?

Keď vstúpite do Hrajky, nezaútočia na vás haldy škatúľ, ani sa nedusíte v záplave ružovej ako v štandardných hračkárstvach. Drevené hračky v jemných pastelových farbách sú uložené s citom, na pultoch v úrovni očí a rúk detí. Tu totiž platí: Dotýkať sa a skúšať povolené, priam nutné!

Hrajka sa nachádza na terase na Strečnianskej ulici neďaleko kostola. Tým, že je z opačnej strany ako poliklinika, je v nevýhode. Veľa Petržalčanov o tomto krásnom hračkárstve spojenom s požičovňou nevie. A to je škoda.Objavíte tu totiž nádherné drevené hračky, ktoré vydržia aj dve-tri generácie a množstvo kníh pre deti do 10 rokov. Žasnem nad celou kaderníckou sadou, ešte aj fén je drevený. Drevený je gril aj grilovacie ihly, aj pochutiny na ne.

„Od začiatku sme mali jasno v tom, že sa chceme vyhýbať plastu a uprednostňovať recyklovateľné materiály,“ hovorí mi Eva Suchá, ktorá s manželom otvárala Hrajku minulý rok. Ukazuje mi zmrzlinový pultík, hračku, ktorá kombinuje drevo a magnety, takže si deti môžu bez problémov nabrať zmrzlinu a uložiť ju do kornútka a ozdobiť keksom. Je to vraj najžiadanejšia hračka aj v požičovni. Rúra na pečenie zas ukrýva pizzu, ktorá sa dá nakrájať a ozdobiť, drevená torta dokonca hrá. Veľmi obľúbené sú vraj guľôčkové dráhy aj hudobné nástroje. Napodiv menej vláčiky. Výber pre deti od narodenia do 5 rokov je tu skutočne široký. Staršie zaujmú najmä spoločenské hry. „Poznáte Hmataj a nájdi?“ pýta sa ma pani Eva. Nepoznám... „Najskôr si vylosujete predmet, ktorý musíte vzápätí nájsť vo vrecúšku, bez toho, aby ste pozerali dnu. Len hmatom. Vyskúšajte,“ hovorí mi. Hľadala som mesiac, nahmatala baklažán.... Trocha sa hanbím. „Nič si z toho nerobte, deti sú v tejto hre lepšie ako dospelí,“ smeje sa pani Eva. Tá hra je výborná. Keby mi ju však nevysvetlila, zrejme ju prehliadnem. „Práve preto sa u nás zákazníkom venujeme. Bez problémov im ukážeme aj, ako hračky fungujú, pretože ich vďaka našej požičovni máme veľa rozbalených.“ Pani Eva ukazuje na vystavený žeriav a hovorí, že mnoho detí sem chodí ako do herne. Skúšajú a testujú, zatiaľ čo ich mamy vyberajú knižky, ktoré sa tiež dajú požičať. Potom si vezmú domov „svojho favorita“ a po pár dňoch či týždni ho prídu vymeniť za iného.

Nevraciame, ale vymieňame

Eva Suchá je Petržalčanka. Vyrástla vo vedľajšom vchode, dodnes tu žijú jej rodičia. „Keď mala moja dcéra rok a pol, boli sme v období obmieňania hračiek,“ spomína, ako hľadala tie zmysluplnejšie a hodnotnejšie. Drevené hračky sú krásne, vydržia viac, ale sú drahšie. Preto vznikla Hrajka - hračkárstvo aj požičovňa v jednom.

Zdroj: Marián Dekan

​Eva Suchá.

„Vaša trojročná dcéra sa tu musí cítiť ako v raji. Veď to tu má ako veľkú detskú izbu,“ hovorím pani Eve. „Mám výhodu, že si dieťa môžem nosiť do práce,“ reaguje so smiechom. „Všetky hračky už pozná. Keď príde nejaká nová, je ako skener. Ihneď zbadá, čo pribudlo.“ Aj vďaka dcére pani Eva pochopila, ako s dieťaťom konzultovať vrátenie. „Pýtam sa jej: Nejdeme túto hračku vymeniť už za inú? Keby som jej povedala „vrátiť“, samozrejme, odmietne. Ale vymeniť za novú, to je lákavé. Preto my hračky nevraciame, ale vymieňame,“ hovorí a odporúča to aj ostatným mamičkám.

Zdroj: Marián Dekan

Farebné bodovanie uľahčuje zákazníkom orientáciu.

Požičovňu nastavila tak, že neobmedzila časový rámec na týždeň či dva. Nechcela, aby mamy museli vyslovovať vetu: Tá kuchynka už musí späť, lebo mám zaplatený len týždeň! Nechcela, aby bol z požičiavania stres. V jej požičovni zaplatíte napríklad mesačný paušál 16 eur a hračky do 30 eur - (v predajni vám orientáciu uľahčuje farebný bodový systém pri každej cenovke) - si môžete požičiavať a vymieňať viackrát mesačne podľa potreby dieťaťa. „Máme zo desať mamičiek, ktoré prídu aj každých 4-5 dní a vymenia hračky za iné. Je zaujímavé, že kým pri klasickom nákupe zostáva štandard: bábiky pre dievčatá, autíčka pre chlapcov, v požičovni sa stáva, že si chlapec odnáša domov kuchynku a dievča zase kutilský stolček s náradím. V predajni si hračky vyskúšali a presvedčili rodičov,“ hovorí Eva Suchá.

S malými nehodami sa ráta

Neplytvať a zbytočne nehromadiť veci je aktuálny trend, ktorý požičovni praje. Pani Eva odporúča najmä mamičkám, ktoré majú prvé dieťa, hračky nenakupovať, ale rovno požičiavať. „Keď majú deti menej hračiek, viac si ich užijú a sú omnoho kreatívnejšie pri hre,“ hovorí.

FOTOGALÉRIA:

Niektorí rodičia sa obávajú, že ich deti požičaný produkt poškodia. „S malými nehodami sa ráta,“ upokojuje pani Eva. „Ak je to zásadná súčiastka, tak to riešime, ale pokiaľ stratia jednu z tridsiatich kociek, nič sa nedeje. Donesú, keď nájdu, alebo aj nie. Okrem toho vieme mnohé hračky opraviť. S manželom máme aj vlastnú výrobu, isté komponenty dokážeme sami vyrobiť. Sme malá rodinná firma, takže nehody riešime individuálne a s citom k zákazníkovi.“

Navyše požičovňa otestovala aj odolnosť drevených hračiek. Osvedčili sa. Na rozdiel od plastových vydržia nápor aj živších detí a možno ich požičať aj osem až desaťkrát.

Zaujíma ma, či sa stáva, že si dieťa tak zamiluje hračku, že sa jej odmieta vzdať aj po niekoľkých týždňoch. „Bežne. Vtedy mamičke ponúkame možnosť hračku odkúpiť s férovou zľavou vzhľadom k opotrebeniu a naviac ako bonus aj predĺžime program požičovne.“

Členovia požičovne sú zväčša z blízkeho okolia. K hračkárstvu to majú doslova cez cestu. Spomedzi niekoľkých desiatok je však zopár aj mimobratislavských. Tí hračky dostávajú v balíkoch a vracajú zadarmo cez Packetu. Hrajka je podacím aj výdajným miestom Packeta a pani Eva si to pochvaľuje. Viac ľudí tak objaví ich detské kráľovstvo. Pretože hoci majú aj e-shop, ľudia k nim chodia radšej osobne. Vyskúšajte aj vy, je to pekný zážitok.
(in)

Páčil sa vám článok?