Divadlo Aréna má novú prístavbu s veľkými oknami: Bola tam aj v minulosti - ako vtedy vyzerala?

27.12.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Rekonštruujeme Arénu, vrátime ju do podoby z roku 1939 – avizoval práce na historickom objekte divadla Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý je vlastníkom budovy. Návrat do minulosti však nie je úplne verný.

Divadlo Aréna prechádza od februára tohto roku komplexnou rekonštrukciou a už teraz vidieť, že po ukončení prác bude vyzerať inak ako sme ho zažili. Ako prvé si všimnete novú vežu povraziska a keď prídete bližšie, tak aj prístavbu na bočnej strane budovy. Župa zdôrazňuje, že k všetkým prácam na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky pristupuje zhotoviteľ mimoriadne citlivo a pod dohľadom pamiatkarov.

Mnohých Bratislavčanov však prekvapí  podoba prístavby – už od parkoviska na Tyršovom nábreží si na tomto novom objekte všimnete veľké okná (úvodná foto), a prístavbu uvidíte aj z Viedenskej  cesty.

Tak ako veža povraziska, aj bočné „krídla“ boli súčasťou divadla už v minulosti... Ibaže veža, kde budú umiestnené systémy ťahov pre javisko, bola kedysi v zadnej časti budovy, nie v strede ako teraz – podľa BSK to však inak nešlo, pretože v pôvodnej polohe javiska sa medzičasom vytvorili prevádzkové časti divadla, a tie nebolo možné premiestniť. Pamiatkari novú polohu veže schválili. A ani nová prístavba divadla s veľkými oknami nie je vernou kópiou historickej. 

Zdroj: ac

Pohľad z Viedenskej cesty. ​Na hliníkových oknách prístavby budú rámy v matnej antracitovej farbe.

„V minulosti budova nemala takéto okná, podľa archívnych dokumentov išlo skôr o murované časti. Na základe projektu, ktorý schválil Krajský pamiatkový úrad, sme zvolili okná, ktoré presvetlia interiéry Divadla Aréna,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa BSK Lucia Forman s tým, že okná na prístavbe budú hliníkové, ich rámy budú v matnej antracitovej farbe. Ako ďalej vysvetlila, koncept rekonštrukcie je postavený na vizuálnom rozdelení na dve časti. V časti, ktorá existovala pred aktuálnou rekonštrukciou, budú zachované drevené okná v pôvodnej tmavočervenej farbe, a v časti, ktorá pribudne po tejto rekonštrukcii, budú hliníkové okná s antracitovým čiernym rámom.

Zdroj: ac

​V časti divadla, ktorá existovala pred aktuálnou rekonštrukciou, sa zachovajú drevené okná v pôvodnej tmavočervenej farbe.

Vďaka prístavbe sa rozšíri zázemie divadelnej prevádzky. „Zo strany Dunaja pribudne spoločenská miestnosť spoločne s foyer pre skúšobný priestor LOFT na poschodí. Do tohto priestoru bude mať prístup verejnosť počas predstavení a iných kultúrnych podujatí. Na strane Petržalky pribudnú štyri miestnosti, ktoré sa budú využívať ako šatne pre hercov, a jedna miestnosť pre technický personál. Z pôvodného počtu troch šatní bude po novom v Divadle Aréna sedem šatní pre hercov,“ doplnila Lucia Forman.

Po rekonštrukcii sa má historické divadlo z roku 1828 stať jedným z najmodernejších na Slovensku. S obnovením prevádzky sa ráta najneskôr v divadelnej sezóne 2023/2024.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie