Výnimočná výstava: Na jednom mieste môžete vidieť diela 28 umelcov zo Slovenska i zahraničia

13.5.2022
0

Zdroj: LAMPY coffee & club & culture

Páčil sa vám článok?

Milovníci umenia si prídu na svoje. Po dvojročnej covidovej prestávke sa do priestorov galérie LAMPY coffee & club & culture na Černyševského ulici v Petržalke (Budova Tatra City) vracia veľká spoločná výstava diel viacerých umelcov pod názvom Kto rozžiaril Lampy 2019-2022.

Počas celého mája si môžete v spomínanom priestore obzrieť prezentácie diel výtvarných umelcov, fotografov či architektov, ktoré mohli návštevníci galérie obdivovať v priebehu rokov 2019 až 2022. Každý z vystavujúcich tu prezentuje jedno svoje dielo.

"Podujatie má krásny zámer a to opäť sa stretnúť, podeliť sa o zápal, ktorý nás všetkých spája, oživiť dianie výtvarníkov, sochárov či fotografov počas celého mesiaca. Návštevníkov po galérii radi prevedieme a poskytneme im aj výklad, môžu tu nájsť diela renomovaných umelcov i neprofesionálnych umelcov, ktorých diela sú inšpiratívne a prekvapia," prezradila pre banoviny.sk majiteľka priestoru Andrea Reichová.

Výstava sa koná v priebehu celého mája a je sprístupnená počas pracovných dní od 8:00 do 20:00 h a v soboty od 10:00 – 16:00 h. Po 18. máji by mal byť pre návštevníkov k dispozícii i bulletin približujúci jednotlivých autorov a ich diela.

Medzi vystavujúcimi umelcami je napríklad známa fotografka Sasha Točík Berkyová, ktorá pre vernisáž poskytla fotografiu s názvom ,,Zvyk" z projektu ,,Návrat k sebe", ktorý v Kafé LAMPY prezentovali minulý rok počas  novembra a decembra. K fotografii sa viaže taktiež báseň od Ester Točíkovej. Projekt  „Návrat k sebe“, spojenie fotografií s poéziou, priviedli na svet štyri ženy, ktoré predstavujú tri rozdielne generácie, a to babička, dcéra, vnučka a nevesta. Na tvorbe projektu sa zúčastnili ako modelky, fotografka a autorka básnického denníka. "Príbeh projektu sa odvíja v časových rovinách dospievania, zrelosti a staroby. Rozpráva ženskú históriu, ktorá je prastará a súčasná zároveň. Je o strate a znovunájdení ženskej duše, ktorá ušla do azylu nevedomia pre sklamania, strach, zdanlivú stratu lásky a realizáciu prázdnej kariéry," vysvetlila nám fotografka Sasha Točík Berkyová.

Zdroj: LAMPY coffee and club and culture

Báseň a umelecká fotografia pod spoločným názvom Zvyk. 

Atmosféru básní umocňujú ilustračné fotografie, ktoré ich nie len dotvárajú, ale svojim umeleckým výrazom presahujú natoľko, že píšu nové príbehy s vlastnou hĺbkou. 

Vidieť môžete aj fotografiu Paula de Arauja z výstavy KUARUP, ktorá sa konala v roku 2019 pod záštitou Veľvyslanectva Brazílie v Bratislave.

V Kafé LAMPY organizujú pravidelné mesačné výstavy s vernisážami už osem rokov, pokiaľ ide o projekt Kto rozžiaril lampy, v roku 2022 sa koná jeho tretí ročník. Nedajte sa pomýliť názvom, kaviareň tvorí iba malú časť priestoru, bežne sa tu konajú rôzne kultúrne akcie a diela (medzi nimi napríklad aj projekty architektov) sú vystavené na samostatných paneloch.

Zdroj: LAMPY coffee and club and culture

​Diela vystavené v salóne.

Vystavujúci umelci, ktorých diela môžete vidieť:

Denisa Olexa Bogdalíková, Andrej Botek, Edita Šteffeková, Linda Skalická, Zuzana Augustínová Boteková, Ľubomír Závodný (architekt), Lucie Filimonová, Mykola Kovalenko (ukrajinský dizajnér, ktorý denne pridáva nový poster prezentujúci dianie na Ukrajine ), Zuzana Schmidt, Peter Leginský, Viera Čapková, Silvia Macková, Paulo de Araujo (fotograf z Brazílie), Peter Plavčan, Jakub Dvořák, Anička Mistríková, Branislav Andel (umelec bez domova ), Ľubomír Slejzák, Silvia Petrová, Ester Točíková, Sasha Točík Berkyová, Sylvia Pabst, Suren Mesropyan (arménsky umelec) , Wang Baogang (čínska umelkyňa) Zuzana Hradilová.

(ms)

Páčil sa vám článok?