FOTO: V Sade Janka Kráľa sa utáborili vojská zo 17. storočia

2.10.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ak ešte nemáte program na sobotňajšie popoludnie, môžete zájsť do Sadu Janka Kráľa. O 16:00 h tu rekonštrukciou bitky z obdobia prvej polovice 17. storočia vyvrcholí kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu.

Dopoludnia ste mohli v Sade Janka Kráľa navštíviť vojenský tábor vtedajších bojovníkov. 

Mohli ste si pozrieť zbrane, odevy vojakov či bežných obyvateľov, nahliadnuť do vojenského tábora, ale aj bežného života. "Vtedajší" lekár vám ochotne do detailu porozprával, ako prebiehala napríklad amputácia ruky s nástrojmi ako napríklad pílka a podobne. Vstup na podujatie je voľný, no koná sa v režime OTP. Areál je opáskovsný a orti vstupe musíte preukázať, že ste zaočkovaný, po prekonaní ochorenia COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo musí máte platný negatívny test. 

V tomto ročníku sa festival presúva do roku 1621 – pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami Prešporka v auguste 1621. Pred Uhorským korunovačným mestom už tretí rok za sebou rinčali zbrane – v roku 1619 ho prvýkrát dobylo vzbúrené sedmohradské knieža Gabriel Bethlen. Rok na to sa ho neúspešne pokúšalo získať cisárske vojsko. Na jar roku 1621 však prešporskí mešťania, unavení svojvôľou povstalcov, nepriateľom sami otvorili brány, preto sa Bethlen rozhodol mesto získať späť. Začiatkom augusta sa s pätnásťtisícovým vojskom pohol od Trnavy a mesto začal ostreľovať 14 dielami. Obrancovia však útoky na hradby úspešne odrážali a po čase im dokonca pomohli cisárske oddiely, ktoré z výhodných pozícii spoza Dunaja začali ostreľovať obliehateľov. Bethlen sa napokon obliehania vzdal a so svojimi silami radšej vpadol na Moravu. Práve tieto udalosti priblíži rekonštrukcia bitky o 16:00 h. Ešte pred bitkou sa v v Sade Janka Kráľa uskutočnia komentované ukážky výcviku pikanierov, mušketierov a iných bojových jednotiek. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?