Otestovali sme: Hrádza nie je len o bicyklovaní, na svoje si prídu aj gurmáni

14.8.2021
0

Zdroj: pm

Páčil sa vám článok?

Neoddeliteľnou súčasťou petržalskej hrádze smerom do Rusoviec a Čunova sú bufety. Po ich návšteve konštatujeme, že ponuka jedál a nápojov je taká pestrá, akoby sa všetci dohodli, že každý ponúkne niečo iné. Uspokojení sú klasici aj vegetariáni, dokonca aj najnáročnejšie kusy. Tie zakotvia v bufete, ktorý už pripomína skôr reštauráciu – špecialitami, cenami aj službami.

Ocitnúť sa na bicykli na hrádzi v deň, keď fučí, má svoje nevýhody – nadriete sa na bicykli ako kôň, ale aj výhody – žiadne davy. Málo potenciálnych klientov znamenalo aj to, že bufetári mali čas prehodiť s nami pár slov. Naše zistenie číslo jeden bolo: Nevyrazte cez týždeň doobeda na hrádzu hladní s tým, že sa „tam niekde“ najete. Väčšina bufetov začína ponúkať jedlo až okolo jednej. V podstate logicky, najviac sa hrádza zapĺňa poobede, keď ľudia skončia v práci.

Hrádza je najživšia od Bufetu Bosorka - pri ktorej zaparkuje väčšina ne-Petržalčanov vyrážajúcich na bicykel alebo korčule - po Bufet Pri vzdúvadle, tesne pred jazerom Rusovce, kde zas parkujú tí, ktorí sa chcú vyhnúť najvyťaženejšej časti a smerujú do Čunova a ďalej. My začíname o tri kilometre ďalej smerom do Čunova - v Bufete pri Poldri.


1 Bufet pri Poldri

Zdroj: pm

​„Toto je podľa mňa bufet v najkrajšom prostredí,“ hovorí nám bufetár. Čiastočne mu dávame za pravdu, z jednej strany vodná nádrž (polder, pozn.red.) prepojená s Dunajom, z druhej priesakový kanál. Deti tu majú trampolínu, k dispozícii je ohnisko. Kedysi tu bývalo plno. K poldru totiž vedie pekná cesta popri hausbótoch a hlavnom toku Dunaja. Lenže odkedy sa tu nevarí, je tu pusto. Kuchyňa čaká na nájomcu a bufet na opätovné využitie svojho potenciálu. Dnes vám tu kofolu načapujú len do plastu, čo už je v porovnaní s ostatnými skôr výnimočné.

2 Bufet pri vzdúvadle

Zdroj: pm

​Neprehliadnuteľne levanduľový a útulný bufet bol v deň našej jazdy zatvorený. Prednosť mu zjavne dávajú tí, ktorí majú radi komornejšiu atmosféru a netúžia sedieť na kofole rovno pri hrádzi ako na výstave.

3 Bufet u Kapitána

Zdroj: pm

​Tu vás privíta celkom iný svet. Bufet u kapitána v bielomodrých gréckych farbách pripomína trendovú reštauráciu – ponukou službami aj cenami. Wifi a platba kartou, kompostovateľné príbory aj taniere. Jedlá ponúkajú od jednej poobede. Od minulého roka belgické hranolky, tento rok aj tofu šalát (6,50 eura) pre vegánov či tuniakový filet so šalátom (9 eur). Kozí syr so slaninou pripravený na grile, v bagetke s domácim cibuľovým čatní a mladých špenátom (5,50eur) by ste na hrádzi tiež nečakali. „Ľudia, ktorí vyznávajú zdravší životný štýl, žiadali aj iné jedlá ako cigánsku a hranolky,“ hovorí nám zhovorčivá dievčina za okienkom. „Sú spokojní a vracajú sa. Niektorí len k nám. Garantujeme im totiž čerstvú zeleninu aj mäso a náš kuchár vymýšľa aj týždenné špeciality.“ Bufet má ihrisko pre deti, sezónu otvárajú aj končia koncertom.
Kapitán o klientov nemá núdzu, strategicky je výborne umiestnený, ďalej od Petržalky a kúsok od Rusoveckého jazera, kde si už nič na pitie nekúpite. Podobne je na tom aj vedľajšia prevádzka.

4 Bufet Vyza

Zdroj: pm

​Jeho poznávacou značkou sú ležadlá vyrobené z paliet s výhľadom na hrádzu. „A našou špecialitou sú hejky. Veľa ľudí k nám chodí kvôli rybe. Potrpíme si na jej kvalitu a máme aj akciu – k rybe veľké pivo grátis.“ Kuchyňa tiež začína až poobede, ale pagáč z ponuky bol čerstvý a výborný. Nápis na bufete trochu zavádza, čapujú tu totiž na hrádzu aj veľmi netradičné pivá. Nefiltrovaný edelweis a remeselné pivá. „S Kapitánom si nekonkurujeme,“ smeje sa predavač za okienkom.
Oba bufety, vlastne aj ostatné na hrádzi, však podvečer bojujú o zákazníka s komármi. „Boli by sme otvorení aj dlhšie ako do desiatej, ale komáre nám okolo deviatej väčšinu cyklistov vyženú,“ dodáva bufetár z Vyzy.

5 Flinstone2 a Bufet pri hrádzi

Zdroj: pm

​Neďaleko Slnečníc a čističky stoja pod hrádzou hneď dva bufety s veľkorysými a oku lahodiacimi exteriérmi, kde sa príjemne sedí. Dá sa tu parkovať, takže tu nestretnete len cyklistov. Flinstone 2 ponúka cez víkend aj živánsku a kotlíkový guľáš, ponúka aj detské menu. Za kávu, malé pivo a fazuľovicu sme zaplatili 8 eur, čo je teda dosť, hoci fazuľovica bola poctivá, hustá s množstvom mäsa. Vo vedľajšom Bufete pri hrádzi sú zas špecialisti na grilovanie na drevenom uhlí. 

6 Bufet Pri Starom háji

Zdroj: pm

Nájdete ho pri ramene Zuzana pod cestou. To, že má trocha nevýhodnú polohu, kompenzuje veľkorysým detským ihriskom s trampolínou. Skryť sa tu do tieňa prichádzajú nielen cyklisti, ale aj rodiny s deťmi pešo zo sídliska. „Áno, mnohým sa nechce schádzať z cesty, najmä v závere výletu, ale poobede, keď je veľmi teplo, nášmu tieňu neodolajú,“ hovorí mladý bufetár. Tiež tu môžete platiť kartou a výhodou je, že jedlo ponúkajú hneď, ako otvoria, už od desiatej. A takisto je na bufet pri hrádzi nezvyčajné. Kurací, humusový alebo guacamole wrap od 3,80 do 4,60 eura, denná polievka – hrachová, cesnaková alebo hokkaido, nakladaný hermelín alebo kváskový chlieb s oškvarkovou nátierkou. A kto chce niečo malé, tak len guacamole s nachos. Tento bufet je zatiaľ neprávom nedocenený, nebýva v ňom toľko ľudí ako v Bosorke.

7 Bufet Bosorka

Zdroj: pm

​Tu mnohí svoj cyklovýlet končia. Jedlá vám tu ponúknu klasické – klobásu, hranolky, grilovaný encián, jeho benefitom je však sprcha a slušné toalety.

Zdroj: Google Maps

SOS defekt

Je dobré vedieť, že keď dostanete defekt a neviete si ho opraviť, nemusíte bicykel až domov tlačiť. Už niekoľko rokov „operuje“ na hrádzi Daniel v žiarivej veste s nápisom SOS defekt. Číslo naňho vám dajú v každom bufete na hrádzi, vo Vyze má dokonca náhradné duše pre tých zručnejších.

Zdroj: pm

„Keď vidím človeka tlačiť bicykel, opýtam sa ho, či nepotrebuje pomôcť,“ hovorí Daniel, ktorý opravuje najmä defekty, reťaze, brzdové gumičky... „So sebou nosím všetky veľkosti duší.“ Cez víkend je podobných nehôd viac, občas sa mu stáva, že po ceste za jedným zákazníkom, narazí na ďalších troch. „Je šikovný a rýchly, dušu vymení za 15 minút,“ chváli ho neznámy cyklista v bufete Bosorka, kde sme Daniela odchytili. Čuduje sa, že ľudia sú schopní tlačiť svoj bicykel až z Rusoviec. Keď ich potom na polceste zastaví Daniel, tvrdia, že oprava sa im už neoplatí. „Pritom je lacnejší ako servis,“ dodáva.

„Ak nestíham, tí zručnejší si môžu zobrať duše, ktoré mám v bufete Vyza, opraviť si defekt a nechať mi tam peniaze,“ hovorí Daniel a dodáva, že väčšinou má dobré skúsenosti. Na hrádzi ho nájdete, keď skončí v práci, cez týždeň od 17h do 21h, cez víkendy od 13h do 21h. Je to preňho vraj viac zábava ako zárobok. „Stáť a čakať na telefonát sa mi neoplatí, denne najazdím po hrádzi sem a tam viac ako 30 kilometrov, preto časť zarobených peňazí musím investovať do náhradných dielov na vlastný bicykel,“ smeje sa.

(in)

Páčil sa vám článok?