Dočkajú sa obyvatelia vnútrobloku na Znievskej konečne pokoja?

13.6.2021
0

Zdroj: (pm)

Páčil sa vám článok?

V nádhernom vnútrobloku na Znievskej už 10 rokov po požiari chátrajú budovy bývalej škôlky a Strednej školy obchodu a podnikania. Večer sa odtiaľ pravidelne ozýva vresk, chodia sem fetujúci, asociáli, je tu neporiadok, špina... Na aprílovom miestnom zastupiteľstve tento pretrvávajúci problém spomenula poslankyňa Lena Bočkayová, ktorá na neúnosný stav upozorňuje od roku 2010.

Nedávno v budovách opäť horelo. Ľudia sem často volajú policajtov, ale problém s neustálym neporiadkom, hlukom a živlami v areáli, to nerieši. V lete je to doslova nebezpečná zóna. Je to o to smutnejšie, že sa areál nachádza v tesnej blízkosti ZŠ Budatínska a detských ihrísk. „Spolu s opustenou budovou na Znievskej 26 je to taký náš Bermudský trojuholník,“ hovorí o dlhoročnej traume miestnych.

„Pokúšala som sa kontaktovať majetkové oddelenie župy, ktorej budovy na Znievskej 2-4, patria. Odpoveď, v akom štádiu je súťaž na firmu, ktorá má zabezpečiť búranie, bola nejednoznačná, bez uvedenia konkrétnych dátumov,“ povedala nám poslankyňa. „Pritom okamžitá asanácia je najrýchlejší spôsob, aby sa tam nikto nezhromažďoval a aby sa predišlo ďalšiemu požiaru. Aktuálne mám informáciu, že do konca decembra tohto roka by mali byť budovy zlikvidované.“

Jej vystúpenie nebolo zbytočné. Župa po ňom zabezpečila aspoň čiastočnú nápravu - zadebnila okná a znepriechodnila vyvalený plot do areálu.

FOTOGALÉRIA:

Možno by bolo dobré, keby priestor aj pokosili. Tento veľkorysý zanedbaný areál totiž dnes poskytuje priam surrealistické pohľady. Bujnejúca vegetácia a kvety, ktorým sa v torzách kvetináčov krásne darí, v kontraste s rozpadávajúcimi sa budovami.
Župa už koncom minulého roka informovala, že má pripravenú architektonickú štúdiu premeny priestoru na centrum pre dospelých autistov a pripravuje projektovú dokumentáciu. Dôvodmi, prečo mešká búranie, ktoré má výstavbe predchádzať, sú jednak komplikácie v súťaži, jednak prítomný nebezpečný azbest.

(in)

Páčil sa vám článok?