Z nevyužitého priestoru na trhovisku na Mlynarovičovej bude parčík s občerstvením

13.6.2021
0

Zdroj: Glutenfreeaks

Páčil sa vám článok?

Smerujúc na trhovisko Mlynarovičova, roky chodíme okolo zanedbaného priestranstva, ktoré by mohlo byť útulným malým parčíkom. Priestor s torzami sedenia sa mestská časť chystá zrevitalizovať a už teraz ho oživil (nielen) bezlepkový bufet na kolesách Glutenfreeaks.

To, čo väčšina z nás vníma ako nevyužité zastrčené miesto, videl Michal Salva ako funkčný verejný priestor, ideálny pre jeho pojazdný bufet. „Mestská časť sa tu chystá upraviť zeleň vo vyvýšených záhonoch. My radi nasadíme kvety. A keď pribudne naša terasa so sedením, môže sa toto miesto zmeniť na príjemnú oddychovú zónu,“ hovorí. „Človek si na trhu nakúpi a potom si tu môže posedieť, dať si burger, tortillu, niečo na pitie. Zatiaľ máme nápoje len v plechovkách, ale postupne pribudne aj čapované pivo a nealko. Časom možno aj osvetlenie...“ Otvorené majú totiž od utorka do štvrtka od 11h do 19h, v piatok a v sobotu do 20h.

Čoraz zanedbanejšie trhovisko na Mlynarovičovej zmenu potrebuje. Chystá sa síce jeho rekonštrukcia, - v tomto roku je v rozpočte vyčlenených 10-tisíc eur na projektovú dokumentáciu, - dovtedy mu však oživenie jednej jeho časti môže len pomôcť. „Hneď od otvorenia sa tu zastavujú ľudia z blízkeho okolia a hovoria, ´super, brat je celiatik, bude sa tešiť na váš burger´. V ponuke však máme aj klasický, to pre tých, ktorým bezlepková žemľa nechutí,“ hovorí Michal Salva, ktorý s bezlepkovými produktmi začal podnikať pred piatimi rokmi. So svojím pojazdným stánkom bol na festivaloch raritou. Pre pandémiu bol však nútený „zaparkovať“ a po roku pred Petržalka City našiel ideálne miesto na trhovisku na Mlynarovičovej. „Chceli sme zostať v Petržalke. Aj vďaka facebookovej stránke Glutenfreeaks sme si tu vytvorili komunitu. Nechceli sme, aby naši verní klienti museli za nami dochádzať cez most,“ vysvetľuje.

FOTOGALÉRIA:

V tomto stánku cigánsku za 4 eurá nečakajte. Divinový burger tu stojí 8,90 eura, Halloumi burger 7,50, kurací 6,90 eura, tortilly 6,90. „Ceny sú vyššie, pretože chceme ľuďom ponúkať kvalitné suroviny a čerstvé mäso. Z diviny kupujeme stehno a krk a sami si ho melieme v pomere 50 na 50, žemle máme od malého pekára, na surovinách nešetríme, aj preto sú naše náklady vyššie. Ľuďom totiž chcem ponúknuť len to, čo sa nebojím dať ani svojim deťom,“ zdôvodňuje Michal Salva.

Na trhovisku konkurenciu nemá. Tvrdí však, že sa jej nebráni. „Bol by som rád, keby v parku občas cez víkend vznikla aj streetfoodová minizóna a pribudol aj ďalší stánok. Pomohlo by to aj trhovisku,“ hovorí a dodáva, žeby tu raz radi mali aj stabilný stánok.
Ak sa Michalove predstavy zrealizujú, bude inšpiráciou aj pre ďalších, že aj malé zanedbané priestranstvo sa dá zmeniť na príjemný verejný priestor pre ľudí. A netreba k tomu ani tak veľa.

Páčil sa vám článok?