Ľudia zúria: Je normálne, aby bolo PCR testovanie hneď vedľa terasy, na chodníku k predajni potravín?

8.5.2021
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

V petržalskom Ovsišti sú ľudia denne svedkami absurdného obrazu – dve diametrálne odlišné prevádzky – PCR testovanie a krčma – fungujú tesne vedľa seba. V odstupe sotva troch metrov v jedných dverách človek v bielom overale berie vzorky testovanému, v druhých si objednávate drink. A to všetko sa deje na chodníku, ktorým ľudia smerujú do a z predajne potravín.

Kým boli terasy podnikov zatvorené, PCR testovanie, ktoré vystriedalo veterinárnu kliniku, sa na tomto mieste ešte ako-tak dalo prežiť. Hoci ľudia, ktorí šli z blízkeho supermarketu, neraz testovacie miesto obchádzali oblúkom, pretože rad testovaných zabral celý chodník aj blízke parkovisko. Po otvorení terás je však absurdnosť PCR testovania na tomto mieste evidentná. Terasy ožili, je tu oveľa väčší pohyb ľudí. Stoly, pri ktorých na terase sedia, sú tak blízko od radu čakajúcich na test, že tí si občas státie krátia tým, že sa k niektorému stolu posadia. Nepomohli ani pásky, ktoré sa snažia, - skôr mentálne, ako funkčne, - tieto dva svety oddeliť.

Pýtali sme sa na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Bratislava, či existujú nejaké normy na umiestňovanie PCR testovacích centier. „Zriaďovanie takýchto prevádzok vedľa miest, kde sa predávajú/vydávajú potraviny/pokrmy/nápoje nie je zakázané žiadnym právnym predpisom upravujúcim ochranu verejného zdravia,“ informovala nás hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová. „Pri prechádzaní vo vonkajšom priestore popri rade čakajúcich alebo krížom cez rad čakajúcich, okoloidúcemu riziko nákazy nehrozí – a to v prípade, že táto osoba má prekryté horné dýchacie cesty napr. rúškom/respirátorom a nedôjde k priamemu fyzickému kontaktu s čakajúcimi osobami (objatie, podanie ruky, dlhší rozhovor tvárou v tvár).“

Zdroj: (in)

Hneď vedľa ľudí sediacich na pive sa pracovník v overale venuje tým, ktorí prišli na test.

Je z hygienického hľadiska v poriadku, že sa testovanie odohráva hneď vedľa terasy pohostinstva, doslova priamo na chodníku, kadiaľ ľudia chodia do predajne potravín? „Obmedzená priechodnosť/prístupnosť priestorov chodníkov, parkovísk a pod. osobami čakajúcimi na testovanie nie je vecou, ktorú by mal skúmať, resp. riešenie ktorej by bolo v pôsobnosti RÚVZ,“ pokračuje hovorkyňa, pričom dodáva, že za organizáciu odberov a dodržiavanie príslušných protiepidemických zásad v plnom rozsahu zodpovedá prevádzkovateľ.

Zdroj: (in)

Testovacie miesto je doslova vedľa terasy, preto si tu testovaní zvykli sadať aj k stolom.

Napriek tomu, že toto PCR testovacie centrum má z úradu povolenie, a podľa právneho predpisu je jeho prevádzka v poriadku aj hneď vedľa terasy pohostinstva, Katarína Nosálová dodala, že „tunajší úrad vykoná v predmetnom zariadení kontrolu“.

Tak uvidíme, aká bude reakcia, keď fungovanie týchto dvoch svetov vedľa seba, uvidia hygienici na vlastné oči.

(in)

Páčil sa vám článok?