Šetrnou kosbou chce Petržalka prispieť k pestrejšiemu charakteru zelene v mestskej časti

12.4.2021

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Podobne ako minulý rok aj počas tejto sezóny kosby chce mestská časť Bratislava-Petržalka viac dbať na starostlivosť o plochy so zníženou intenzitou kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače ako aj záchyt a vsakovanie zrážkovej vody.

Šetrnejšie kosenie tiež pomáha znížiť prašnosť a teplotu počas letných horúčav, ktoré spôsobujú zdravotné problémy, najmä ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Záujem o plochy so zníženou intenzitou kosenia je v Petržalke vysoký. Vychádza to aj z ankety realizovanej v minulom roku, v ktorej sa mohli Petržalčania vyjadriť, či dávajú prednosť šetrnej kosbe pred tou intenzívnou. Až 74% zapojených ľudí hlasovalo za šetrnejšiu kosbu, len 26% uprednostnilo intenzívne kosenie bez zachovania trávnatých pásov. Minulý rok tak prišlo k skúšobnému ponechaniu nekosených plôch v okolí niektorých drevín, ale aj na väčších trávnatých plochách.

Na základe podnetov vytypovali zamestnanci referátu zelene spoločne s referátom správy verejných priestranstiev mestskej časti viaceré plochy vo všetkých miestnych častiach Petržalky. Na rozdiel od minulého roka budú tieto plochy označené informačnými tabuľkami tak, aby okoloidúci vedeli o dôvode nekosenej plochy. „Zamerali sme sa na také plochy, v okolí ktorých je dostatok priestoru pre pohodlné prechádzky Petržalčanov aj so svojimi štvornohými miláčikmi na pravidelne kosených častiach. V prvej časti pôjde o deväť plôch so zníženou intenzitou kosby, t.j. Röntgenova ul., Jantárová cesta/Muchovo nám., Holíčska ul., Starhradská ul., Strečnianska ul., Gessayova ul. a Romanova ul.,“ uvádza vedúci referátu zelene Adrián Ševeček s tým, že časom nevylučuje rozšírenie o ďalšie plochy.

Zdroj: MČ Petržalka

​Cieľom zníženia intenzity kosby v navrhovaných lokalitách je využiť potenciál vegetačnej plochy v blízkosti obytných domov pre ochladenie okolia, ale aj poskytnutie dostatočného priestoru pre opeľovače, akými sú včely, motýle či iný hmyz. K ďalším výhodám patrí aj to, že menej kosený trávnik kosený má väčšiu šancu zakvitnúť. Petržalka plánuje odštartovať prvú fázu kosenia v najbližších týždňoch hneď, ako to umožnia poveternostné podmienky.

(ts)

Páčil sa vám článok?