HISTÓRIA: Ako vyzerala kedysi petržalská zima?

25.1.2021
0

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

Páčil sa vám článok?

Ľadové povodne, snehové záveje, ale aj hokej, korčuľovanie či sánkovanie. Petržalské zimy vedeli priniesť negatívne, ale aj pozitívne vzrušenie.

Keďže v minulosti Dunaj pravidelne zamŕzal, mestu hrozili ľadové povodne. Ničivá bola v januári 1809, ešte horšia vo februári 1850. Pre ľadové kryhy voda nemohla pretekať a vylievala sa na oba brehy. Najviac postihnutá bola vtedy Petržalka. Voda zničila desiatky domov natoľko, že museli byť zrovnané so zemou. Veľká časť starej Petržalky totiž ležala nižšie, ako je hladina dunajských vôd už pri priemernom vodnom stave. A tak jej obyvatelia trpeli nielen povodňami na jar či v lete, ale aj v zime.

Najviac trpeli chudobné štvrte. Elýsium, najbiednejšia štvrť starej Petržalky, ktorá sa nachádzala na území niekdajšieho Lida alebo Aulisel. Autori Ľuboš Kačírek a Pavol Tišliar citujú v publikácii Petržalka v rokoch 1919 – 1946 správu sociálneho referenta mesta Bratislavy o obydliach v kolónii Starý háj - (Aulissel) z roku 1929: „...najväčšia kolónia chudobných sa rozprestiera na okraji Starého hája v hone Aulisel. Tam býva niekoľko sto rodín, čiastočne v drevených búdach, čiastočne v iných primitívnych núdzových prístreškoch. Táto kolónia bola následkom snehových závejov od Petržalky úplne odlúčená...“

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

​​Bratislavskí rybári na zamrznutom Dunaji  počas I. ČSR

Zima v Petržalke však dokázala ukázať aj svoju svetlejšiu stránku. „Hokej bol v Petržalke už po prvej svetovej vojne medzi mládežou veľmi populárny, teda v čase, keď ešte aj vo Vysokých Tatrách, Kežmarku a Poprade sa iba začínal udomácňovať,“ píše Ján Čomaj v Knihe Petržalka Engerau-Ligetfalu.

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

​​​​Pohľad od konca Husitskej ulice (od Chorvátkseho ramena) okolo roku 1940.

„Výstroj sa, pravdaže, s dnešnými pomermi nedal porovnať. Bránkami boli školské aktovky alebo dva kamene, brankárska maska pojem neznámy, rovnako ako prilby hráčov. Museli im stačiť šiltovky a barety. Hokejky si vyrezávali zo zvyškov preglejok... alebo im slúžili zakrivené konáre stromov, majstrovsky upravené. Ozajstné kupované hokejové palice sa na Pečni udomácnili až po druhej svetovej vojne.“

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

​​​​Starý petržalsky kostolík na Viedenskej ceste okolo roku 1935.

Na zimné športy bolo ideálne práve Pečnianske rameno. Nemeckí obyvatelia Petržalky tu hrávali curling, Ján Čomaj píše, že na zamrznutom ramene sa začiatkom 50-tych rokov dokonca odohrávali preteky motocyklov a automobilov.

Generácia dnešných päťdesiatnikov si ešte pamätá, ako v zime vytiahla sánky, uprostred panelákov našla aj malý briežok a celý deň sa sánkovala, bobovala alebo lyžovala alebo si robila dlhé šmykľavky na zamrznutom Draždiaku.

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

​​Zima na Dunaji okolo roku 1928.

„Spomínam si na snehovú kalamitu v januári 1987. Mala som 14, vracala som sa zo sústredenia, prišiel vtedy pre mňa otec. Na ceste domov však náš autobus zapadol do snehu. Vodič vyšiel z kabínky a hovorí cestujúcim: Ak chcete ísť ďalej, musíte ma potlačiť. Všetci sme bez slova vystúpili a tlačili autobus, aby sme sa dostali domov,“ napísala nám svoju nezabudnuteľnú spomienku z detstva čitateľka Ivana.

Zdroj: Ján Čomaj – Petržalka – Engerau – Ligetfalu, Marenčin PT

​​​​Na začiatku 20. Storočia sa vyskytovali aj takéto zimy. Cez Dunaj sa dalo chodiť peši.

Od 90.tych rokov však už podobne tuhé zimy s polmetrom napadnutého snehu v Bratislave nemáme a zrejme až na krátke mrazivé výkyvy už ani mať nebudeme.

Pár ďalších zaujímavostí:​

V zime v roku 1947 Dunaj zamrzol až v dĺžke 12 kilometrov. Letectvo zhodilo na ľadovú pokrývku 250 kilogramov bômb, voda sa však napriek tomu vyliala a zaliala hlavne Petržalku. Dunaj zamrzol aj v roku 1956, kedy hrúbka ľadu vytvoreného z krýh dosahovala až 1,8 metra. V januári 1963 zamrzol Dunaj od Viedne až k Čiernemu moru. Posledné ľadochody sa na Dunaji objavili v januári 2006 a februári 2012 a 2017.  Posledným obdobím, keď sa vyskytovali tuhé zimy, bol začiatok 60. rokov, hoci studené zimy sa objavili ešte v v rokoch 1984/85 a 1986/87.

Zdroj: Marenčin PT

Informácie a foto sme so súhlasom čerpali z knihy Ján Čomaj: Petržalka - Engerau - Ligetfalu, Vydavateľstvo Marenčin PT.

(in, úvodný obrázok , Zamrznutý Dunaj, maľba okolo roku 1920)

Páčil sa vám článok?