Poškodené osvetlenie, opadávajúci náter... Zrekonštruovaná lávka Mosta SNP mnohých sklamala

19.10.2020

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Po takmer dvoch rokoch sú už obe lávky na Moste SNP sprístupnené, po západnej - viedenskej sa nedávno ukončila aj rekonštrukcia východnej - budapeštianskej. Mnohí Bratislavčania sú však sklamaní, od opravy tejto národnej kultúrnej pamiatky čakali viac. Na magistráte sme preto zisťovali, či sa bude v obnove ešte pokračovať.

Prvé, čo si všimnete, je nový povrch na budapeštianskej lávke, ktorá bola naozaj v dezolátnom stave – cez diery v asfalte sa dalo vidieť na tečúci Dunaj. Poteší aj nový náter zábradlia, hoci dojem kazia miesta znečistené od vtáčieho trusu. Špinavé je tiež osvetlenie, niektoré žiarivky sú nefunkčné, takisto náter na strope lávky zostal pôvodný a odlupuje sa. Na magistráte sme preto zisťovali, či sa bude v obnove tejto lávky ešte pokračovať.

„Opravy na budapeštianskej lávke sa robili v dôsledku havarijného stavu, nešlo o bežnú údržbu lávky. Práce na rekonštrukcii spočívali v oprave pochôdznej vrstvy lávky  pre peších, realizoval sa aj náter zábradlia. Obnova náteru spodnej časti mostovky na Moste SNP nebola nateraz súčasťou stavebných prác. Tá je v pláne na ďalší rok, v závislosti od finančných prostriedkov v rozpočte. Pokiaľ ide o poškodené osvetlenie, pripravujú sa momentálne podklady do súťaže na verejné obstarávanie na jeho rekonštrukciu,“ informovala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Čo sa týka západnej, viedenskej lávky, komplexný náter zábradlia sa realizoval pri jej rekonštrukcii v roku 2019. Náter spodnej časti mostovky sa však podľa hovorkyne ani tu zatiaľ nerobil.

Zdroj: ac

Obnova náteru je v pláne na ďalší rok, ale bude závisieť od financií v rozpočte.

Primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti vymenoval všetky práce, ktoré sa vykonali na budapeštianskej lávke:

* odstránenie poškodeného povrchu asfaltového krytu,

* úplná výmena poškodených častí nosnej oceľovej konštrukcie,

* výmena poškodených plechov a hrdzavých pätiek na zábradlí,

* povrchová úprava zábradlia s protikoróznym náterom,

* povrchová ochrana všetkých oceľových konštrukcií na moste ekologickými hmotami,

* aplikácia hydroizolačnej vrstvy.

Zároveň informoval, že sa opraví aj povrch kamennej dlažby a schodisko na rampe zo strany Starého Mesta.

Zdroj: ac

Dojem kazia aj miesta znečistené od vtáčieho trusu - nie je ich málo, najmä na petržalskej strane.

S rekonštrukciou chodníkov na Moste SNP sa začalo v septembri 2018, pracovníci firmy Hochtief začali najskôr s viedenskou lávkou. Hotová mala byť do konca mája 2019, no po odkrytí asfaltu sa ukázalo, že lávka je v oveľa horšom stave ako sa predpokladalo. Do užívania ju preto odovzdali o tri mesiace neskôr. S opravou budapeštianskej lávky sa začalo 11. mája tohto roku, sprístupnili ju začiatkom októbra. 

​(ac)

Páčil sa vám článok?