Zisťovali sme: Ako napreduje rekonštrukcia vyhorenej budovy na Hlavnom námestí?

12.10.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Budova Kooperatívy na Hlavnom námestí v Bratislave. ktorú zničil požiar počas vianočných trhov ešte v roku 2018, sa viditeľne mení k lepšiemu. Od požiaru bola dlhodobo zakrytá lešením a plachtou, aktuálne už nabralo nové kontúry aj jej prízemie.

Lešenie, no najmä ju prekrývala obrovská obrazová plachta, ktorá  naznačovala, ako bude bzudova vyzerať. Spoza nej sa ozýval čulý stavebný ruch. Ak sa dnes prejdete námestím, plachta i lešenie sú preč a budova je na svojich vyšších poschodiach, ktoré požiar tak veľmi nepoškodil, opäť nádherná. Prízemie a prvé poschodie však ešte čakajú rozsiahle opravy.

"Pokiaľ ide o dokončovanie obnovy požiarom poškodenej fasády – ukončená je horná omietková časť fasády, ktorá prešla kompletnou umelecko-remeselnou obnovou s reštaurovaním štukových prvkov na fasáde. Kamenný obklad s mosadznými maticami je už osadený. Čaká sa na osadenie okien reštauračnej časti," vysvetlila nám Silvia Nosková z Kooperatívy. 

Zdroj: ms

​"Prebiehajú práce na rekonštrukcii celej budovy vrátane strechy. V rámci tejto časti sa realizujú dispozičné úpravy v interiéroch, nové rozvody vody, kanalizácie, plynu, elektroinštalácií, vykurovania, chladenia. Ďalej sa obnovujú historické prvky v interiéroch, vymieňa sa výťah. Prebiehajú práce na obnove dvorových fasád a drevných prvkov ako sú okná, interiérové dvere a pod." dodala.

Zdroj: ms

Priestory budovy zničil požiar ešte 28. novembra 2018 popoludní, keď sa po výbuchu propán-butánových fliaš v jednom zo stánkov na vianočných trhoch oheň rozšíril  na priľahlú budovu. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?