Ako zvláda uvoľnenie opatrení mini trhovisko v Bratislave? Pravidlá bezpečnosti kazia ľudia

24.4.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Po dlhej pauze sa v piatok konečne otvorili aj Farmárske trhy na parkovisku pred TPD v Petržalke. Organizátori sa snažili urobiť pre bezpečnosť všetko podľa pokynov hygienikov. Horšie je to s ľuďmi – zákazníkmi, ale aj niektorými predajcami.

Na farmárske trhy sme sa išli pozrieť dopoludnia po 9.00 hodine. Predpokladali sme, že medzi nakupujúcimi uvidíme najmä starších ľudí, a tak to v čase našej návštevy aj bolo, až na malé výnimky. Vstup na trhy je z jednej strany, výstup z druhej, pokyny umiestnené na viditeľnom mieste upozorňujú na dôležitosť dodržiavať dvojmetrové rozostupy a nevytvárať skupinky. Ako sme sa však presvedčili, na malom priestore, ktorý má dĺžku asi 40 metrov a šírku približne 20 metrov, to nie je veľmi reálne.

U predajcov s drevenými výrobkami či drogériou bolo síce prázdno, zato pri kvetoch, mäsových výrobkoch alebo zelenine sa ľudia zhlukovali vo veľkom. Samozrejme, nerobili to preto, že by chceli riskovať nákazu – jednoducho sa sústredili na tovar a nič iné okolo seba nevnímali. No boli aj zákazníci, ktorí upozorňovali ostatných, aby dbali na bezpečnosť. „Pane, dajte si rúško,“ zakričal ktosi na mladíka s cigaretou. Ten pokrčil plecami, ako mám s rúškom fajčiť... napokon sa však vzdialil.

Zdroj: ac

​Petržalské farmárske trhy.

Čo nás nemilo zaskočilo, bol stánok, kde si kúpite cigánsku alebo zemiakovú placku. Obaja predajcovia mali síce na tvári rúško, no pani pripravovala cigánsku holými rukami a pán, ktorý ju účtoval, mal síce na jednej ruke hygienickú rukavicu, no zároveň bral do nej peniaze aj žemľu, ktorú vkladal do papierového obalu. Takéto porušenie hygienických predpisov sme, našťastie, na iných miestach nevideli.

Zdroj: ac

​Tou istou rukou chytal predávajúci peniaze i žemlu.

Všimli sme si tiež, že dezinfekčné prostriedky, umiestnené pri vstupe aj výstupe na trhy, mnohí ľudia ignorovali. Držme si teda palce, aby trhy prežili a nehrozilo, že ich opäť zatvoria.

Zdroj: ac

​Na trhovisku bolo ľudí dosť.

Zdroj: ac

​Organizátori predpisy rešpektujú.

Zdroj: ac

​Pokyny pred trhoviskom.

(ac)

Páčil sa vám článok?