Na niektoré parkovacie miesta sa dalo dostať len cez chodník - zmení sa to po novele zákona?

8.12.2019

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Od 1. decembra možno parkovať na chodníku len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde skutočne len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou.“ O zmenách v novelizovanom zákone o cestnej premávke informuje ministerstvo vnútra na svojej stránke.

Miest, kde dnes autá parkujú na chodníkoch, sú aj v Petržalke desiatky. Otázne je, či sa po 1. decembri niečo zmenilo, keďže, a to aj v súvislosti so sfunkčnením parkovacieho systému v tejto mestskej časti, nebude zrejme v silách mestskej polície „motivovať“ väčšinu vodičov parkujúcich na chodníkoch k dodržiavaniu zákona papučami.

Jedným z takých miest je aj plocha pred Domom kultúry Ovsište. Doposiaľ ste tam občas videli parkovať aj samotných policajtov, ktorí sa sem prišli naobedovať. Miesto teda poznajú, uvidíme, či to bude mať efekt. Do redakcie nám napísala aj čitateľka, ktorá býva na Budatínskej 29. Sťažuje sa, že pod oknami majú už šesť rokov rozbitý chodník, ktorý sa tiahne k vchodu Budatínska 31 a na parkovisko pred domom. „Chodník má vysoko vydutý poklop kanalizácie, popraskaný asfalt a hlboké praskliny. Je to strašne nebezpečné a ani po mnohých urgenciách a sťažnostiach – je to nahlásené aj na BD Petržalka - sa nič nestalo,“ citujeme z jej listu. Faktom však je, že stav chodníka spôsobili autá, ktoré tu parkujú. Chodníky totiž nie sú dimenzované na záťaž vozidiel. Aj keby im ho na Budatínskej hneď opravili, po nejakom čase by bol kvôli autám zničený rovnako. Teraz, po zmene v zákone, to už zrejme zmysel má. Zareaguje mestská časť na žiadosť obyvateľov?

A napokon tretí príklad: „Pred vstupom do CZŠ Narnia sú školopovinní žiaci denne ohrozovaní, aj obmedzovaní nezodpovednými a arogantnými vodičmi, ktorí si tento prístupový chodník do budovy mýlia s verejnou cestnou komunikáciou a verejným parkoviskom,“ napísal nám čitateľ. „Tento problém je tu už dlhodobý. Najkritickejšia situácia je pred začiatkom vyučovania, alebo po jeho skončení...“

Zdroj: Matúš Husár

Ministerstvo v prehľade zmien na svojej stránke vysvetľuje, že zmena pravidla o parkovaní na chodníku, sa udiala z dôvodu posilnenia ochrany najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky na chodníku, ktorý je budovaný a určený práve pre chodca. O pár týždňov sa preto k téme vrátime a pôjdeme sa pozrieť, či novela mala v Petržalke žiadaný efekt.
(in)

Páčil sa vám článok?