FOTO a VIDEO: Rozprávková chalúpka? Aj ľudia bez domova vedia mať doma čisto a poriadok!

15.2.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Na konci Petržalky sa nachádza obydlie, ktoré vzbudzuje v ľuďoch veľký záujem. Boli sme zistiť viac.

Do redakcie nám prišlo viacero podnetov a otázok ohľadom malého skromného obydlia v lesíku na konci Petržalky. Banoviny.sk spolu s mestskými policajtami teda navštívili tento príbytok. Privítala nás tam milá žienka, ktorá si teda rozhodne potrpí na poriadok. 

,,Dobrý deň, prajem!" Privítala nás pani domáca, ktorá si však neželá byť menovaná, s úsmevom. Musíme sa priznať, že ako reportéri sme už viackrát navštívili obydlia bezdomovcov, ale takéto vrelé privítanie sme nečakali.

,,Žijeme tu dvaja aj s partnerom a máme tu ešte aj psíka," povedala nám. Momentálne sa však nachádzala doma iba sama s domácim miláčikom. Vnútri mala teplo a čisto. Dovolila nám urobiť si aj fotografie zvnútra. Tie si môžete pozrieť v našej galérii.

​V maringotke sú akoby dve izby, jedna plní úlohu kuchyne a druhá je zase spálňa, sú tu aj dve postele. Domček však naozaj odzrkadľuje ženskú ruku, sála to tu čistotou a strohým poriadkom. Dokonca aj veci, ktoré boli poukladané na poličkách, boli pekne zoradené, postele boli ustlané, všetko umyté.

Neskôr sme sa domácej panej spýtali, či sa môžeme poprechádzať po záhrade. Ochotne hneď súhlasila. ,,Nech sa páči," povedala.

Celá záhrada bola ohradená navôkol drevenými palicami, ktoré tvoria akýsi plot. Na koncoch každej palice boli rôzne hrnčeky, nádoby, hrnce či misky. Na rôznych miestach záhrady sa nachádzajú plyšové hračky, ktoré dotvárajú celkovú atmosféru miesta. Nechýba napríklad tiger zakrádajúci sa z lesíka, trpaslíci, kýbliky, búdka na kŕmenie vtáčikov a mnohé iné. Musí sa uznať, že je za tým cítiť kus nápaditosti, citu pre vkus a kreativity.

V skromných podmienkach nie je jednoduché udržať si takýto štandard.

Celé to dopĺňa pohľad na dunajské rameno. Znie to ako opis bezdomoveckého sídla? Z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že obydlie viac pripomína malú záhradnú chatku. Títo ľudia bez domova si teda nakoniec svoj vlastný domov vytvorili sami.

Sami sú dôkazom toho, že i v skromných podmienkach aj napriek tomu, že to nie je vždy jednoduché, sa dá žiť v čistote a poriadku, dokonca aj s pekne zdekorovaným interiérom a exteriérom.

Mestskí policajti pri kontrole ľudí bez domova preverujú, či osoby nie sú v pátraní, či sa nedopustili nejakých priestupkov a naviac pri takýchto výjazdoch informujú týchto ľudí o možnostiach ubytovní, kde môžu nájsť bezdomovci nocľah alebo teplú stravu za minimálny poplatok pri dodržaní istých pravidiel ako napríklad žiaden alkohol.

V tomto prípade bola však domáca pani spokojná so svojím príbytkom v lesíku.

Pozrite si aj naše video priamo z miesta:

(bal)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie