VIDEO a FOTO: Aj v hlavnom meste máme miesto odrezané od civilizácie!

24.11.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Ako na ostrove odrezanom od zvyšku sveta​. Presne tak sa cítila čitateľka Lenka, keď sa s deťmi chcela dostať z Einsteinovej ulice 23 späť do Petržalky. Keď sa rozhliadnete, na jednej strane uvidíte vlakové koľaje, na tej druhej diaľnicu, v lese bezdomovci. Ktorú cestu by ste si zvolili?

Predstavte si, že sa autom dostanete na Einsteinovu ulicu 23 či už na čerpaciu stanicu alebo do servisu. Auto necháte v servise a musíte sa nejako aj s deťmi dostať späť do mesta. Vyzerá to jednoducho, nie je to však tak. Z jednej strany ju totiž lemuje diaľnica, kde sa autá rútia nebezpečnou rýchlosťou, z druhej strany sú to koľajnice, kde môže kedykoľvek prechádzať vlak. Rozhodnete sa teda ísť strednou cestou cez les. To však tiež nie je najlepšia voľba, keďže je takmer nepriechodný, po zemi je rozhádzaných množstvo odpadkov a navyše táto cesta vás dovedie až rozsiahlemu obydliu bezdomovcov.

FOTOGALÉRIA:

Na rovnakú situáciu sa však vieme pozrieť aj z druhej strany, keď sa obyvatelia Petržalky potrebujú z pešej zóny dostať k čerpacej stanici. Obyvateľka z priľahlej bytovky Natália sa pre banoviny.sk vyjadrila: "Minule som potrebovala pečivo. Keďže bolo už neskoro, obchody boli zatvorené. Rozhodla som sa preto ísť na pumpu kúpiť si bagetu. Keďže som sa bála v noci prechádzať okolo bezdomovcov alebo ísť v tme popri diaľnici, musím sa priznať, že som  nakoniec riskovala prechod cez vlakové koľajnice. A zďaleka nie som jediná, kto to tak robí. Desiatky ľudí  dennodenne križujú cestu týmto nebezpečným spôsobom."

My sme sa s kamerou rozhodli navštíviť spomínané miesto. Vybrali sme sa overiť  nepoznanú cestu rovno cez les. Zistili sme, že nie všetky jeho časti sú priechodné. V niektorých momentoch máte naozaj pocit, že ste sa ocitli v dažďovom pralese, z ktorého niet cesty von. Jedna lesná cestička  vás vyvedie už k spomínanej diaľnici, druhá opäť k vlakovým koľajniciam alebo rozsiahlemu bezdomoveckému obydliu. Všade navôkol sú rozhádzané hnijúce odpadky. Na niektorých miestach na vás čaká húština a vysoký lesný porast, cez ktorý len tak ľahko neprejdete. 

Zdroj: google maps

Ako teda chcú kompetentní túto situáciu riešiť? Bytových domov v tejto oblasti neustále pribúda, nakoľko je to veľmi vychytená developerská oblasť. To znamená, že tu bude stále viac a viac obyvateľov, a preto by sa malo začať konať, aby sa predišlo zbytočným nehodám, či už  zrážke chodca s vlakom, nehode chodca na diaľnici alebo nepríjemnému kontaktu obyvateľov, napríklad žien s deťmi, s bezdomovcami. 

S otázkou ohľadne bezdomovcov prebývajúcich na danom mieste sme oslovili aj samotnú hovorkyňu mestskej polície Tatianu Kurucovú: "Mestskí policajti hl. mesta SR Bratislavy majú vedomosť o pohybe ľudí bez vlastného domova na verejných priestranstvách v okrese Bratislava V. Títo ľudia sú hliadkami mestskej polície pravidelne kontrolovaní aj v spolupráci s pracovníkmi sociálneho oddelenia MiÚ Bratislava-Petržalka.  V prípade, že sa správajú v rozpore s platnými právnymi predpismi, sú riešení v rámci zákonných možností.  Ich samotný pohyb na verejnom priestranstve však nie je možné, bez zákonného dôvodu, obmedzovať. Pokiaľ svojou prítomnosťou nebránia iným ľuďom využívať verejné priestranstvo, ani ho neznečisťujú alebo sa nesprávajú neprístojne, nevzbudzujú verejné pohoršenie, príslušníci nemajú zákonný dôvod voči nim zasahovať, a nemožno to kvalifikovať ani, ako nezákonné zabratie verejného priestranstva. V prípade, že má občan podozrenie z páchania protiprávneho konania, je potrebné kontaktovať mestskú políciu, ktorá hodnovernosť prijatého oznamu preverí a rozhodne o ďalšom postupe."

Pokúsili sme sa teda hľadať inú alternatívu riešenia. Mohli by ňou byť aj schody, ktoré by boli pripojené k nadchodu, ktorý vedie ponad železnicu a diaľnicu a  spája Einsteinovu ulicu v oboch smeroch až k bytom na Šustekovej ulici. Jedno takéto schodisko  by mohli spustiť aj za koľajami a tým by bol umožnený bezpečný prechod na čerpaciu stanicu aj chodcom.

S touto otázkou sme oslovili aj magistrát avšak na odpoveď ešte stále čakáme. Hneď ako ju budeme mať ju do článku doplníme. 

</>

(bal)

Páčil sa vám článok?