VIDEO: Na teplomeri plus sedem stupňov a v uliciach posýpacie vozy. Nie je to zbytočné?

12.2.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Viacerí Bratislavčania nás dnes upozornili na to, že po meste jazdia posypové vozy zimnej údržby a na cestné komunikácie sypú soľ. Vzhľadom na to, že už predpoludním boli pomerne vysoké teploty od 6 do 7 stupňov, ktoré sa poobede majú vyšplhať až nad 10 stupňov Celzia, tak sa to mnohým zdalo ako zbytočné plytvanie soľou aj finančnými prostriedkami mesta...

"Zvláštne. Posýpanie auto solí o dušu. Na teplomeri 6,5 stupňa Celzia," napísal Maroš k videu, ktoré dnes predpoludním zverejnil na sociálnej sieti. 

"Aj ja som ráno bol veľmi prekvapený, keď som v Devíne stretol posýpacie auto. Myslel som si, že to súvisí s návštevou amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea," povedal pre Bratislavské noviny Martin. Väčšine ľudí, ktorí videli spomínané video, sa zdalo, že ide o zbytočný výjazd. "Asi majú veľa zásob soli, tak ju míňajú, aby mohli nakúpiť novú. Klasická rozpočtová organizácia. Neminieš, čo si mal? Tak nabudúce dostaneš menej," pustil sa do úvah Marián.

Mesto, teda presnejšie bývalý primátor Ivo Nesrovnal podpísal v novembri minulého roku dve zmluvy na zimnú údržbu s firmami A.I.I. Technické služby a FCC Bratislava v celkovej hodnote 7,7 milióna eur. Skontaktovali sme sa s prvou z nich, ale na jednej z troch kontaktných liniek nám povedali, že nie sú kompetentní sa vyjadrovať pre médiá a odporučili nám, aby sme oslovili Magistrát hlavného mesta SR - Bratislavy. Na dispečingu zimnej údržby patriacemu pod magistrát nám povedali, že išlo o preventívny posyp, nakoľko dostali výstrahu od Slovenského hydrometeorologického ústavu pred ochladením a aj snežením vo vyšších polohách. "Zamerali sme sa najmä na kopcovité oblasti Bratislavy," tvrdil nám službukonajúci dispečer. 

Video však vzniklo na Bratskej ulici, kde sypač veselo sypal soľ, hoci bola vonku teplota presne 7 stupňov nad nulou. A navyše išlo o rovinu... "Možno naše vozidlo smerovalo na neďaleký nadjazd, prípadne Most SNP, pretože aj všetky úseky ciest s prevýšením sme v rámci prevencie dnes posypávali, kým Panónsku ani Dolnozemskú ulicu nie," dodal mestský dispečer.        

Na druhej strane sa našlo aj pár ľudí, ktorí zaregistrovali dnes ráno na území Bratislavy slabé sneženie a tak preventívny posyp považovali za celkom logický. Napríklad na Kolibe boli len dva stupňe Celzia, čo je teplota, kedy by sa v prípade snehu už mohlo na cestách začať kĺzať. Výstrahu pred snežením sme však dnes na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu nenašli. Pre Bratislavský kraj tam bola akurát výstraha pred vetrom. Nedá sa preto vylúčiť ani to, čo pre Bratislavské noviny naznačil šéf firmy, ktorá sa tiež zaoberá zimnou údržbou na území Bratislavy: "Tie dve spoločnosti získali dosť veľký kontrakt od mesta, tak sa musia snažiť, aby ich bolo v uliciach čo najviac vidno. Nevidím v tom však veľký zmysel, aby sa posypávali cesty, aj keď to nie je potrebné. Napríklad my sme dnes nemali žiadne hlásenie, že by bol niekde sneh a tým pádom ani výjazd," dodal pán Marek. Napokon sa však preventívny posyp ukázal byť užitočný, nakoľko krátko pred 16-tou poobede sa náhle ochladilo a mesto zasypali ľadové krúpy.

(ars)    

Páčil sa vám článok?