BEDEKER GURMÁNA Vyskúšali sme nové kórejské bistro v Tržnici, otvorili ho Slováci

5.10.2025

Zdroj: Matúš Husár

Kórejské bistro v Tržnici na Trnavskom mýte si otvoril Slovák Lukáš s kamarátom
Páčil sa vám článok?

Hoci vzhľad Tržnice na Trnavskom mýte má ešte vždy ďaleko od atraktívnosti, priestor nepochybne ožíva, a to aj kultúrnymi podujatiami. Štamgasti, ktorí sem chodili na lacné víno, už nie sú cieľovkou, nájomníci sa menia. Pribúdajú nové zaujímavé prevádzky, medzi nimi i kórejské bistro, ktoré si otvoril Slovák Lukáš s kamarátom. Práve to nás prilákalo.

Od Lukášovej manželky sme sa dozvedeli, že v Kórei síce nebol, ale v gastre sa vyzná a kórejskú kuchyňu miluje. To bol dôvod rozhodnutia otvoriť v tržnici Bistro Dosirak – názov si preložte ako obedový box či krabička s jedlom. Takto vám aj špecialitku ponúknu a k nej tradičné paličky, ale takisto jednorazové lyžice a vidličky, je to skôr street food. Obsluha pri okienku bola veľmi milá, ochotne nám vysvetlila, čo vlastne v miskách máme – a to sa hneď príjemnejšie je.

Prekvapilo nás, ako plno je v bistre okolo obeda, ak si chcete z ponuky vyberať, príďte včas, jedlá sa rýchlo míňajú. Napríklad Galbi-jjim (9,90 €), čo sú pomaly dusené hovädzie rebrá, aby bolo mäso šťavnaté a plné všetkých pridaných chutí vrátane zázvoru a hrušiek, mali krátko po dvanástej už len na tri porcie. Špecialitu podávajú s ryžou, my sme si však vypýtali sklené rezance z batatových zemiakov, tie boli úplne perfektné. Jemnú sladkosť miestami prebíjala slaná chuť, celé to bolo výborne dochutené. Šťavnaté kúsky mäsa sa až rozpadávali, odľahčené zeleninou a posypané sezamom získalo jedlo ďalší rozmer.

Zdroj: Matúš Husár
Dusené hovädzie rebrá Galbi-jjim s rezancami

​Veľkosť porcie je skromnejšia, treba však povedať, že v cene máte zároveň zeleninovú polievku Doenjang jjigae, kórejskú verziu japonskej miso. Za polievku mimo menu dáte 4,90 €. Trochu mútny a chuťovo diétnejší vývar zo sójových bôbov nám miso skutočne veľmi pripomínal. Okrem niekoľkých kociek tofu sme v ňom našli pásiky zeleniny, väčšina mala farbu aj chuť mrkvy, ale v tejto polievke vraj mala mať hlavnú úlohu cuketa, takže prekvapenie... Inak, práve tie oranžové slížiky jej dávali výraznejšiu chuť.

Zdroj: Matúš Husár
Zeleninová polievka Doenjang jjigae je vpravo hore.

Zážitkom boli Japchae (8,90 €), vyššie spomenuté rezance z batatov, opekané so zeleninou, v ktorej sme zaregistrovali mrkvu, papriku, cibuľku, ale najmä šampiňóny, tie milujeme. Rezance boli vynikajúce, už len pre tie by sme sa sem vrátili. Boli pružné aj želatínové (žuvacie), nasiaknuté rôznymi exotickými koreninami a sójovkou. Celé jedlo bolo ochutené s citom, nepotrebovali sme nič navyše, len sme si vychutnávali delikátny mix sladkého, slaného i sezamového. Aj chrumkavá zelenina bola super, len mištička malá, zjedli by sme aj dve porcie, hoci i k tomuto jedlu patrí polievka. Inak, rezance sú bezlepkové a nízkokalorické, čo je tiež dobrá správa.

Zdroj: Matúš Husár
Batatové rezance Japchae s opekanou zeleninou

​Ďalšou voľbou bola mini miska s názvom 3x Banchan plus ryža (5,90 €), čiže tri rôzne prílohy uložené na ryži, ktorá chuťami pekne nasiakne, takže vzdialene pripomína poké bowl. Prílohy si môžete vybrať sami alebo vám spravia mix, pre ktorý sme sa rozhodli my. V miske sme našli chrumkavé tenké plátky žltej reďkovky s lahodnou sladkou chuťou, kúsky kalerábu, ktorý bol tiež výborný, dosť pripomínal čerstvý mladý kaleráb, kolieska šalátovej uhorky, tie chutili podobne ako náš uhorkový šalát v náleve, a potom výnimočné kúsky cesnakové výhonky. Boli výrazne ochutené sójovou čili pastou gochujang, čo dodalo jedlu unikátnu chuť, ale aj štipľavosť.

Zdroj: Matúš Husár
Banchan. Zelenina v miske je uložená na ryži.

​No a ak Kórea, tak určite aj kimči. V našom prípade to bola kapustová polievka Maxi Kimchi jjigae (9,90 €) s kockami jemného bravčového bôčika, plátkami tofu a cibuľkou. K polievke patrila aj miska ryže, ktorú sme si trochu opatrne ochutili ostrou červenou omáčkou, tá je voľne k dispozícii a ponúka ďalší zážitok. Kombinácia „kapustnice“ s ryžou bola rozhodne zaujímavá, ale už samotná polievka bola vynikajúca. Poctivo hustá, pikantná tak akurát, za zmienku určite stojí tiež fakt, že ukážkové kimči si pripravujú sami. A keďže bola „maxi“, tak mala aj úctyhodnú hmotnosť 500 gramov, skonzumovať komplet misku bola v tomto prípade ozaj výzva.

Zdroj: Matúš Husár
Kapustová polievka Maxi Kimchi jjigae

​Na záver sa nám žiadalo niečo sladké, takže nasledoval nepečený koláčik Mochi (2 €), ktorý robia z ryžovej múky a plnia fazuľovou pastou. Bol jemný, vláčny, veľmi chutný. Zaujala nás tiež ponuka limonád, jedna z kombuchy, druhá citrónová, my sme stavili na tretiu – slivkovú Jujube (2,50 €). Môžete si vybrať, či vám ju pripravia s vodou alebo so sódou, vtedy priplatíte 50 centov. Limonáda bola skutočne vynikajúca, mala výraznú sladkastú ovocnú chuť, akú bežne v nápojoch nenájdete. Vyskúšajte.

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

V bistre neboli o návšteve informovaní. Konzumáciu si redakcia platila sama.

 (bn) 

Páčil sa vám článok?