Tržnica na Trnavskom mýte ožíva, aké novinky v nej nájdete?
Zdroj: MÚ BA- Nové Mesto
Nová tržnica na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste sa mení k lepšiemu. Gastro prevádzky, výrobne a podujatia do nej prinášajú viac života. Viac nám prezradila vedúca referátu komunikácie miestneho úradu Nové Mesto Martina Goffová.
V priestoroch Novej tržnice pribudli nové prevádzky, ďalšie rozšírenie ponuky predajcov má prísť podľa plánu revitalizácie, ktorý vlani predstavilo vedenie mestskej časti, na jeseň. Súčasťou zmien je aj postupné odstraňovanie starých nánosov a menšie opravy, ktoré zlepšujú vizuálny dojem. Plánujú aj väčšie investície do stavu budovy, aby vznikla živá a atraktívna Tržnica s ponukou tovarov, služieb, gastra aj spoločensko-kultúrneho programu. Zmeny prebiehajú za plnej prevádzky, aby budova naďalej poskytovala služby, na ktoré sú obyvatelia zvyknutí.
„Tržnica zostáva tržnicou, iba jej fungovanie posúvame do 21. storočia. Naďalej bude slúžiť obyvateľom a návštevníkom ako verejné miesto, kde si budú môcť nakúpiť, stretnúť sa alebo zažiť niečo pekné a výnimočné,” hovorí starosta Matúš Čupka.
Nové prevádzky prinášajú do Tržnice čerstvú energiu
Bistro, piváreň, kórejské špeciality či unikátna hubová farma – návštevníci nájdu v Tržnici produkty vyrobené priamo na mieste. Už dnes tu funguje vyše 30 prevádzok s ponukou tovarov a služieb. Návštevníci tu nájdu pôvodných päť kvetinárstiev, dve mäsiarstva, troch stálych predajcov ovocia a zeleniny, predajňu syrov a mliečnych výrobkov, cukráreň, viechy, gastro prevádzky a legendárnu výrobňu a predajňu lahôdok a rybích šalátov. K nim postupne pribúdajú nové koncepty.
Bistro FATCAT Delikatessen prinieslo ponuku vegánskych jedál a zriadilo výrobu vegánskych párkov a klobás na prvom poschodí. Nový podnik Trnko, na mieste bývalého klubu v suteréne, predstavil koncept pivárne, reštaurácie a eventového priestoru v jednom. Okrem ponuky klasických a remeselných pív už hostil aj niekoľko tanečných podujatí a koncertov, napríklad skupín Korben Dallas či Medial Banana. Čoskoro pribudne aj kórejské bistro Dosirak s výrobňou kimchi, ktoré ponúkne kórejské jedlá, snacky a pivo.
Pribudne tiež výrobňa sirupov Majami drinks s kaviarňou, zero waste priestor Free Food s workshopmi a degustačnými večerami, ako aj hubová farma Drž Hubu!, ktorá bude pestovať huby, venovať sa výskumnej činnosti a skúmať nové materiály z mycélia.
Do výzvy na nových nájomcov, vyhlásenej minulý rok, sa prihlásilo viac ako 80 subjektov a postupne pribúdajú ďalší záujemcovia – do dnešného dňa ich je takmer 200.
Na jeseň pribudnú ďalší nájomcovia – kaviareň s pražiarňou, dielne a ďalšie výrobné prevádzky. „Práve to, že návštevníci si budú môcť zadovážiť produkty vyrobené priamo na mieste, je dôležitým aspektom novej Tržnice. To nás odlíši od nákupných centier a priláka ďalšiu klientelu,” hovorí vedúci Tržnice Peter Briatka.
Okrem tovaru lákajú návštevníkov aj koncerty či festivaly
Tržnica sa popri obchode a gastronómii profiluje aj ako miesto podujatí – od väčších koncertov a festivalov až po komornejšie formáty. Za posledný rok privítala viac než 10 000 divákov na koncertoch, festivaloch a podujatiach – od Urban Marketu a TEDx cez festival naturálnych vín až po koncerty Berlin Manson a Bad Karma Boy. V jesennej sezóne pribudnú výstavy, autorské čítania a kurzy školy nového cirkusu Cirkuskus, ktorý sa stane stálym nájomcom a prinesie možnosti aktívneho trávenia voľného času pre deti aj dospelých. „Eventy v Tržnici fungujú výborne. Atmosféra je jedinečná aj vďaka architektúre budovy,” uzatvára Peter Briatka.
Energetické investície znížia náročnosť budovy
Dokončený energetický audit určil kľúčové investície – rekonštrukciu vzduchotechniky, strechy, zádverí a schodísk. Vnútorné aj vonkajšie priestory už boli vyčistené od nánosov a menšie opravy spríjemňujú návštevu. Tieto práce sa budú realizovať postupne, podľa finančných možností mestskej časti a dostupných grantov či iných zdrojov.
Rada pre Tržnicu, zložená z odborníkov a zástupcov nájomcov, pravidelne posudzuje návrhy revitalizácie. „Do Tržnice je potrebné investovať. Vďaka modernizácii znížime energetickú náročnosť budovy a dosiahneme výrazné úspory,” dopĺňa starosta Matúš Čupka.
(ts, ms)