Vyberte si: V mestských lesoch pribudlo desať nových miest na opekanie

11.6.2024
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

S príjemnými teplotami sa naplno rozbehla sezóna opekačiek, ktorá často trvá až do neskorej jesene. Najviac si ju užijeme v mestských lesoch, kde tento rok môžeme využiť aj desať nových ohnísk.

Opekačky či grilovačky sú symbolom leta, slobody a, samozrejme, tiež príjemného spôsobu, ako sa najesť, zabaviť a užiť si pobyt v prírode. Bratislavčania obľubujú najmä mestský lesopark, kde je okolo 90 oficiálnych ohnísk. Sú označené tabuľou a takmer všetky sa dajú využívať bezplatne. Od roku 2021 Mestské lesy zrekonštruovali tretinu ohnísk, aby boli bezpečnejšie, funkčné a s kvalitným mobiliárom. „V novom štandarde, ktorý ľuďom prináša vyšší zážitok z opekania, boli prerobené ohniská na Kamzíku, v okolí Horárne Krasňany, v Kačínskej doline aj na Sitine,“ priblížil Jakub Mrva, námestník primátora pre životné prostredie.

Na začiatku tohtoročnej jari pribudlo v lesoparku aj desať nových miest na opekanie. „Ohniská, lavičky, stoly a smetné koše vyrobili svojpomocne zamestnanci údržby lesoparku,“ hovorí Marek Páva, riaditeľ organizácie Mestské lesy v Bratislave. „Na mobiliár použili lokálne drevo z nášho lesa, hlavne dub a agát.“

Zdroj: Magistrát

Najviac ohnísk nájdete na Železnej studničke

Na území lesoparku sa môže klásť oheň len na vyhradených miestach. Pri nepriaznivých podmienkach, napríklad dlhodobom suchu, však môže hasičský a záchranný útvar mesta vyhlásiť tzv. čas zvýšeného nebezpečenstva požiarov, kedy platí zákaz kladenia ohňov aj na vyhradených miestach.

Kódex opekača

Mestské lesy zároveň návštevníkom pripomínajú kódex opekača. Podľa neho môžu zakladať oheň len na vyhradenom mieste a nikdy ho nesmú nechávať bez dozoru. Počas opekania by si nemali nahlas púšťať hudbu a pred odchodom treba oheň uhasiť vodou a pahrebu rozhrabať. Nezabudnite nechať piknikové miesto čisté a bezpečné.

Platené altánky v lesoparku

Grilovací altánok, Pekná cesta

Zdroj: Magistrát


Na Peknej ceste v Krasňanoch si môžete od pondelka do štvrtka prenajať veľký altán s osvetlením. Má sedenie pre 50 osôb, centrálny gril a elektrickú zásuvku na 220 V. Osvetlenie sa spúšťa automaticky po zotmení a vypína o 23. h. V blízkosti altánku sú verejné mobilné toalety a parkovať sa dá asi 100 m
odtiaľ. Cena prenájmu na deň je 840 eur a zahŕňa aj uhlie
(cca 5 kg).

Dvojaltánok, Partizánska lúka

Zdroj: Matúš Husár

Dvojaltánok v tesnej blízkosti amfiteátra na konci Partizánskej lúky ponúka sedenie pre 50 osôb, dva grily, osvetlenie a elektrickú zásuvku na 220 V. V blízkosti altánkov je verejné WC aj bufet, parkovisko je vzdialené asi 200 m. Za celodenný prenájom zaplatíte 199 eur a v cene máte aj 2,5 kg uhlia.

Altánok pri dele, Partizánska lúka

Zdroj: Matúš Husár

Na začiatku Partizánskej lúky v blízkosti delostreleckého kanónu z 2. svetovej vojny stojí altánok s kapacitou 25 osôb. V cene denného prenájmu za 149 eur je gril, osvetlenie, elektrická zásuvka na 220 V, 2,5-kilogramové balenie uhlia aj upratanie po akcii. Bufet, verejné WC aj parkovisko sú vzdialené asi 50 m.

Altánok Futbalka, Partizánska lúka

Zdroj: Matúš Husár

Altánok sa nachádza pri potoku Vydrica v blízkosti futbalového ihriska na Partizánskej lúke. Vo vnútri je k dispozícii gril, osvetlenie, elektrická zásuvka a sedenie pre 20 ľudí. Ďalšie dva stoly so sedením sú vonku. Parkovisko je vzdialené približne 50 m, bufet a WC sú o čosi ďalej. Cena prenájmu je 179 eur a zahŕňa aj 2,5-kilogramové balenie uhlia a odvoz smetia.

(ak)

Páčil sa vám článok?