Videli ste? Labutí pavilón na Železnej studničke má už vežu

31.10.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Stavebné práce na exkluzívnom mieste Železnej studničky napredujú rýchlo, keď sem prídete dnes, získate lepšiu predstavu o podobe budúcej záhradnej reštaurácie aj susedného Labutieho pavilónu. Na ňom už nedávno pribudla veža.

Objekt záhradnej reštaurácie vyrastá na mieste niekdajších Ferdinandových kúpeľov z roku 1828, ktoré neskôr chátrali, až ich napokon v roku 1970 zbúrali. Novostavba má pôdorysom aj architektúrou odkazovať na legendárny kúpeľný dom, bude však mať iba jedno podlažie s podkrovím. Aj repliku Labutieho pavilónu stavia rodinná firma podnikateľa Alojza Hlinu na mieste pôvodného historického objektu.

„Ideme sa pokúsiť obnoviť lesk a slávu Železnej studničky. Držte nám palce.“ Takýto oznam spolu obrázkom historickej pamiatky informuje o dianí v atraktívnej lokalite bratislavského lesoparku. Obe stavby napredujú rýchlo, Labutí pavilón má už dokonca strechu aj s vežou. 

Zdroj: ac

​Aj takto sa návštevníci dozvedajú o dianí v lesoparku.

Kým ho však začali stavať, bolo potrebné s pomocou 100-tonového žeriava presunúť obrovský  platan, ktorý medzičasom vyrástol práve na mieste budúceho pavilónu. Podarilo sa ho presadiť o pár desiatok metrov ďalej a zdá sa, že impozantnému stromu, ktorý vážil aj s koreňmi 14 ton, sa darí.„To, že platan prežil, i keď tomu nik neveril, vytvára legendu. Legendu, že to miesto je čarovné a čo sa v ňom dohodne, to prežije,“ komentoval podnikateľ na sociálnej sieti.

Zdroj: ac

Takto už vyzerá stavba Labutieho pavilónu.

V objekte Labutieho pavilónu bude libresso a kníhkupectvo so študovňami, slúžiť bude aj na spoločenskú zábavu s posedením. V novostavbe záhradnej reštaurácie má byť aj prednášková miestnosť, jej súčasťou bude i terasa. Projekt zahŕňa tiež obnovu existujúcej rotundy a medzníka, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami, chýbať nebudú oddychové plochy, detské ihrisko či ohrady so zvieratkami, pričom rešpektuje aj potreby imobilných návštevníkov. 

(ac)

Páčil sa vám článok?