Táto lávka ponad železničnú trať pri Palme bude už čoskoro minulosťou a čo bude potom?

12.11.2021

Zdroj: FB Bratislava - Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava Nové Mesto na svojej webovej stránke oznámila, že dnes predpoludním začína s demontážou starej nefunkčnej lávky pre peších medzi Podnikovou a Račianskou ulicou pri podniku Palma, ktorá vedie ponad železničnú trať. V čase demontáže nadchodu tu bude odstavená vlaková doprava.

"Prosíme všetkých, aby sa z bezpečnostných dôvodov v tomto priestore nepohybovali. Ďakujeme za pochopenie," uviedla mestská časť v statuse na facebookovej stránke Bratislava - Nové Mesto. Samospráva nadchod prevzala od Istrochemu, ktorý sa oňho staral do 90-tych rokov. Lávka bola postavená ešte za čias Dynamitky pred 116 rokmi, ale k zhoršeniu jej funkčnosti malo výrazne prispieť to, že sa vymenil drevený podklad za asfaltový a nosnú konštrukciu zase  negatívne poznačilo zimné solenie.  

Obyvatelia štvrte, kde sa tento nadchod ponad železničnú trať nachádza, sú pochopiteľne zvedaví či sa po demontáži nefunkčnej lávky ju potom chystá mestská časť obnoviť. Niekoľko rokov bol totiž uzatvorený aj chodník vedúci k lávke pri Palme na Bielom kríži: 

Zdroj: Odkaz pre starostu

​"Áno, je to tak, že lávka bola niekoľko rokov uzatvorená, pretože nebola bezpečná. Ani rekonštrukcia neprichádzala do úvahy, takže bolo rozhodnuté o jej demontáži. Čo bude ďalej, ešte v tejto chvíli nevieme. Naša mestská časť o tom už dlhší čas rokuje so Železnicami SR, pretože je aj naším záujmom, aby sa na tomto mieste dalo predchádzať bezpečne, teda ponad železničnú trať," povedal pre Bratislavské noviny Ján Borčin z komunikačného oddelenia Miestneho úradu v Novom Meste. Železnice SR sa touto problematikou zaoberajú minimálne od roku 2018, kedy oznámili, že momentálne spracovávajú štúdiu uskutočniteľnosti nadradeného dopravného prímestského systému, podľa ktorej 
malo na predmetnej trati dôjsť k zvýšeniu pohybu vlakových spojov, čím sa zväčšilo aj riziko možného spôsobenia škody či už na majetku alebo zdraví pod touto lávkou. Na druhej strane je azda každému jasné, že nový nadchod môže určite viac prispieť k bezpečnosti peších osôb než ich nechať prebehovať cez koľajnice, čo vedie na území Bratislavy dosť často k železničným nehodám s fatálnymi následkami pre chodcov.

(ars)   

 

Páčil sa vám článok?