Výsledky meraní: V studniach v okolí Istrochemu narástli hodnoty škodlivých látok

5.6.2021
0
Areál Istrochem

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

V studniach v okolí areálu bratislavskej spoločnosti Istrochem zasiahnutých ekologickou katastrofou narástli hodnoty škodlivých látok. Vyplýva to z najnovších výsledkov rozborov vody, ktoré si nechala po roku vypracovať mimoparlamentná strana Spolu.

Stúpli koncentrácie väčšiny nebezpečných chemikálií vrátane karcinogénnych pesticídov, rovnako celkový počet látok, ktoré prekračujú zákonné limity. Spolu zároveň upozorňuje na nečinnosť Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.  

"Desaťtisíce ľudí v zasiahnutých oblastiach stále žijú v bezprostrednej blízkosti masívneho znečistenia, a to všetko bez informácií, ako si môžu chrániť zdravie. Ministerstvo navyše za celý rok neiniciovalo základné administratívne konania, ktoré by umožnili vyčistiť toto územie a zabrániť šíreniu kontaminácie smerom na zásobáreň pitnej vody na Žitnom ostrove," konštatuje mimoparlamentná strana. Alarmujúce je podľa nej najmä zvýšenie koncentrácie karcinogénneho izoproturónu, ktorý prekračuje limit deväťnásobne, alebo chloridazonu, ktorý prekračuje limit 122-krát.

Strana Spolu minulý rok informovala o zisteniach v súvislosti s environmentálnou záťažou pod areálom bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova (Istrochem) o znečistení pesticídmi, arzénom, olovom či PCB látkami. Vlaňajšie odobraté vzorky vody z okolitých studní preukázali prítomnosť pesticídov mnohonásobne prekračujúcich limity. Strana vtedy upozornila aj na možné ohrozenie kúpaliska Zlaté piesky. „Ministra Ján Budaja (OĽANO) sme vyzvali na okamžité konanie v záujme ochrany zdravia zasiahnutých obyvateľov. Ubehol rok a situácia sa vôbec nepohla," zdôrazňuje Tamara Stohlová zo Spolu. Obyvatelia podľa nej nedostali žiadne informácie od kompetentných úradov, envirorezort neinicioval ani začatie základných administratívnych procesov, ktoré by viedli k odstráneniu záťaže. Strana to považuje za hrubé porušenie povinností dotknutých orgánov, podotýka, že ohrozený je aj Žitný ostrov.  

(TASR)

Páčil sa vám článok?