V Novom Meste stoja pred odberovými mestami ľudia v dlhých radoch, ale cez víkend by sa situácia mala zlepšiť

21.1.2021

Zdroj: R.S.

Páčil sa vám článok?

Celoplošný skríning sa v jednotlivých mestských častiach Bratislavy naplno rozbieha a výnimkou nie je ani Nové Mesto, kde sa testuje na viacerých odberových miestach, pričom ľudia pred nimi čakajú v dlhých radoch aj niekoľko hodín. Dobrou správou je, že miestna samospráva cez víkend otvorí 23 nových odberových miest, kde bude k dispozícii až 30 tímov na bezplatné otestovanie na Covid-19.

Boli sme sa pozrieť na aktuálnu situáciu pred niektorými odberovými miestami. Na území mestskej časti Nové Mesto sa nachádza aj prvé veľkokapacitné MOM, kde sa vykonávajú PCR testy, na ktoré ľudí posiela Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Nachádza sa na Trnavskej ceste - zo zadnej strany štadióna Pasienky, ale včera bolo až prekvapujúco prázdne.

Zdroj: R.S.

​Vodičov prichádzajúcich vozidiel pri rampe na vstupnej ceste kontrolovala a usmerňovala dvojčlenná hliadka, v ktorej bol aj príslušník Armády SR. V čase, keď neprebiehalo celoplošné testovanie, teda tzv. skríning sa tu občas z čakajúcich vozidiel vytvorila malá či väčšia kolóna, ale my sme za 10 minút zaznamenali len dve autá s posádkami, ktoré sa išli absolvovať PCR testy. Takže nečakali takmer vôbec...

Oveľa viac ľudí bolo už tradične pred nedávno zriadeným odberovým miestom v zrekonštruovanom Stredisku kultúry na Vajnorskej č.21. Bezplatne otestovať sa tu dá každý pracovný deň v čase od 10. do 19. hodiny, okrem obedovej prestávky, ktorá je medzi 14. a 15. hodinou. Rad záujemcov sa končil až za rohom budovy na Českej ulici. 

Zdroj: koláž abn - R.K. a R.S.

​Podobnú masu ľudí sme našli aj pred budovou Železničnej nemocnice vedľa novej Tržnice na Trnavskom mýte. Na tomto mieste sa predtým vykonávali PCR testy, ale teraz je možnosť absolvovať v unimobunkách aj antigénový test. Ak z neho niekto má pozitívny výsledok, tak ho čaká dvojtýždňová karanténa, kým v prípade negatívneho výsledku získa tzv. modrý certifikát, ktorý mu v nadchádzajúcom období umožní relatívne normálne fungovať a využívať výnimky zo zákazu vychádzania počas núdzového stavu, ktorý bol predĺžený do 7. februára 2021. Vláda včera napravila svoju chybu, keď prijala dve uznesenia, ktoré na seba časovo nenadväzovali a tak už aj pre dni 25. a 26. január platia všetky obmedzenia vrátane zákazu vychádzania.

Cesta na testovanie na Covid-19 patrí medzi výnimky, takže nemusíte mať obavy, keď sa rozhodnete absolvovať niekde antigénový test napríklad počas nadchádzajúceho víkendu. Nielen obyvateľov Nového Mesta, ale asi všetkých Bratislavčanov prekvapí a poteší, že počet odberových miest sa už túto sobotu a nedeľu výrazne zvýši.

Všetky budú testovať bezplatne a bez objednania (s výnimkou testovania v autobuse pri hale Pasienky). Otvorené budú od 8.00 do 20.00 h (s prestávkami od 12.00 do 13.00 h a od 18.00 do 18.30 h), pričom posledný odber je pol hodiny pred zavretím odberného miesta. Ak chcete testovanie bez problémov absolvovať, tak si nezabudnite vziať so sebou občiansky preukaz! 

Zoznam odberových miest, ktoré budú otvorené v dňoch 23. a 24. januára 2021:

Základná škola, Za kasárňou 2
MO SR Za kasárňou 3
Základná škola, Česká 10
Hotelová akadémia, Mikovíniho 1
Základná škola, Sibírska 39 (2 testovacie tímy)
Základná škola, Jeséniova 54
Slovenská zdravotnícka univerzita, Limbová 12
Dom kultúry Kramáre, Stromová 18
Materská škola, Na Revíne 17
Špeciálna základná škola, Hálkova 54
Základná škola a gymnázium, Skalická 1
Základná škola, Odborárska 2
Základná škola, Kalinčiakova 12
Konská železnica, Krížna 33
Miestny úrad, Junácka 1 (2 testovacie tímy)
Základná škola, Riazanská 75 (2 testovacie tímy)
Štadión Inter, Pasienky, Junácka 10 (2 testovacie tímy)
Základná škola, Cádrova 23
Istropolis, Trnavské mýto 1
Spoločenský dom Vernosť, Nobelova 30 (2 testovacie tímy)
Stredisko kultúry, Vajnorská 21
Zimný štadión, Odbojárov 9 (3 testovacie tímy)
Športová hala Pasienky, Trnavská cesta 29 (testovacie miesto v autobuse MHD, od 8.00 do 18.00 h, len cez online rezervačný systém hlavného mesta Bratislavy, ktorý nájdete na webstránke: bratislava.sk)
Prípadne treba S cez víkend online mapu na internetovej stránke Nového Mesta www.banm.sk, kde vás bude mestská časť priebežne informovať o počte čakajúcich ľudí na jednotlivých odberných miestach.
(ars)

Páčil sa vám článok?