V Novom Meste si tento rok až 38 párov uzavretie manželstva rozmyslelo - dôvodom bol Covid-19

28.12.2020

Zdroj: FB Tomáš Korček - váš poslanec za BA Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Koronavírus menil tento rok plány všetkým – vrátane snúbencov. V bratislavskom Novom Meste kvôli bezpečnostným obmedzeniam, ktoré sa dotkli aj sobášov, zrušilo plánované uzavretie manželstva až 38 párov.

Rok 2020 bol na sobáš ako aj na zorganizovanie svadobnej hostiny atypický. „Od marca nás ovplyvňovali rôzne obmedzenia, zákazy, ktoré sa týkali nielen samotného počtu osôb priamo na sobášnom obrade, ale aj počtu osôb na svadobnej hostine. Podstatná časť sobášov bola uzavretá iba v zákonnom stanovenom počte šiestich prítomných – snúbencov, svedkov, starostu či poslanca a matrikárky. Tieto skutočnosti značne ovplyvnili počet uzavretých manželstiev aj v našej mestskej časti,“ hovorí vedúca Matričného úradu Bratislava - Nové Mesto Jana Horvatíková.

Aj napriek vysokému číslu zrušených svadieb však zástupcovia mestskej časti sobášili viac ako vlani – spolu 118 párov, čo je o 5 viac ako v minulom roku. Z nich 107 bolo civilných a 11 cirkevných. „Najväčší počet manželstiev bolo uzavretých v „magické termíny“ ako 22.2.2020, 4.4., 6.6., 8.8. a 10.10.2020. Tieto termíny odsúhlasilo miestne zastupiteľstvo ako sobášne soboty,“ dodáva starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Novomanželia si najčastejšie vyberali za miesto pre svoje „áno“ historickú budovu Konskej železnice na Krížnej ulici, ktorá láka nielen svojou atmosférou, ale aj vhodnou polohou s bezplatným parkovaním. „Sobášili sme aj na miestnom úrade na Junáckej ulici, v hoteli Hilton, v reštauráciách, ale aj v nemocnici na Kramároch a dokonca aj v prírode, v lese na Kolibe,“ uviedla vedúca novomestskej matriky.

Nové Mesto bolo atraktívne aj pre snúbencov, ktorí majú trvalý pobyt v inej mestskej časti. Najviac žiadostí o uzavretie manželstva bolo z bratislavských mestských častí Petržalka a Ružinov. Zo 118 bolo takých párov 20. Čo sa týka sobášov s cudzincami, v roku 2020 ich bolo 10, pričom zastúpenie malo 8 krajín – Poľsko, Nemecko, Chorvátsko, Rumunsko, Nemecko, Alžírsko, Nigéria, USA.

(ts)

Páčil sa vám článok?