Stane sa z nej obľúbené miesto Bratislavčanov? Novú tržnicu čaká premena

22.10.2020
0
Páčil sa vám článok?

Pred rokmi sa mala sa stať náhradou za zaniknuté obľúbené centrálne trhovisko, azda nebolo Bratislavčana, ktorý by ju niekedy nenavštívil. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Nová tržnica na Trnavskom mýte v súčasnosti chátra nielen svojím vybavením, ale aj ekonomicky. Nový život by jej však mohol vdýchnuť projekt realizovaný z poverenia riaditeľa EKO podniku bratislavského Nového Mesta Vladimíra Mikuša v spolupráci so známym aktivistom Marošom Mačuhom, ktorý je novým marketingovým manažérom Novej tržnice.

Súčasná realita Novej tržnice, ktorej budova patrí medzi najznámejšie stavby Bratislavy, nie je veľmi veselá. Vo vnútri nájdete pár vychytených prevádzok, či už s kvalitným mäsom, rybami, medom či syrmi, no mnoho priestorov je úplne prázdnych, povedľa seba tu funguje bez nejakej vnútronej logiky viacero ďalších stánkov od oblečenia cez rôznorodý drobný tovar. Tržnica už roky nových zákazníkov neláka a chodia sem skôr štamgasti, ktorí idú na istotu za svojimi predajcami. Je pravdepodobné, že mnoho ľudí z mladšej generácie a to dokonca Bratislavčanov, sem nevstúpilo dokonca nikdy.

"Cieľom je, aby sa tržnica otvorila verejnosti, teraz je taká zakliata. Keď sem v budúcnosti prídete, celá tržnica bude chutné miesto, kde sa dá perfektne najesť, pozrieť si nejaké kultúrne podujatie a pritom i vonku zaparkovať, pretože máme 120 parkovacích miest. Skrátka chceme tržnici vrátiť funckiu, akú kedysi mala," vysvetľuje Maroš Mačuha s tým, že plánujú oživiť aj samotné námestie, ktoré prednedávnom už prešlo rekonštrukciou. "Radi by sme tu organizovali podujatia, ako sú street foody, farmárske trhy a podobne. Keď bude vonku bude pulzovať život, potom sa budú ľudia ťahať aj dovnútra," približuje. 

Pokiaľ ide o samotnú budovu tržnice, aktuálne nie sú v pláne žiadne nákladné prestavby či rekonštrukcie. Cieľom je zatraktívniť najmä ponuku predajcov. Mali by to byť najmä kvalitné  farmárske potraviny a samozrejme veľký výber jedla či nápojov. Po novom by vás už za hlavným vchodom vítal veľký zeleninový pult. Nemala by chýbať veľká vinotéka s kvalitným regionálnym vínom či remeselné pivo - fľaškové i čapované. Koncept je podobný, ako môžeme vidieť napríklad vo Fresh Markete, no s niekoľkými osobitosťami. 

Zdroj:

Mnohé prevádzky zanikli a ostali po nich takéto prázdne priestory. 

Food court, ktorý by sa mal stať novým jadrom tržnice, bude umiestnený uprostred . Po bokoch sa budú nachádzať kóje s prevádzkami, medzi nimi voľné sedenie Vznikne tak veľká jedálenská zóna. "Momentálne máme vybraných nájomcov street food konceptov, s ktorými rokujeme o zmluvách. Nájdete tu indické, thajské, mexické jedlo alebo aj obľúbené langoše, sortiment bude veľmi pestrý. K tomu tu bude hrať hudba, môže sa konať každý deň nejaké kultúrne podujatie. Toto je hlavná myšlienka, na ktorej teraz pracujeme. Postupne začneme prerábať. Jednotlivé predajné kóje by sa mali vybudovať zo zálohy,  ktorú zaplatia nájomcovia po uzavretí zmluvy," približuje Mačuha, ktorý je organizátorom úspešnej akcie Street food na Duláku. I to je zrejme jeden z dôvodov, prečo EKO - podnik verejnoprospešných služieb oslovil pre prípravu jej premeny práve jeho. A aj v ponuke jedál pravdepodobne nájdete viacerých predajcov, ktorých ste mohli poznať na rôznych street foodových akciách v Bratislave, no teraz by už mohli získať pre svoje produkty stále miesto. Výhodou Novej tržnice je oproti iným priestorom i prijateľná cena nájomného.

Zdroj:

Na prízemí by mal vzniknúť centrálny food court, žlté stoly zmiznú

​K otvoreniu nových stánkov s jedlom by však malo prísť až cca o pol roka, zatiaľ sa za chodu bude prerábať interiér tak, aby vyhovoval novým prevádzkam. 

FOTOGALÉRIA:

​K veľkým technickým zmenám zatiaľ nepríde, jednoducho na ne nie sú peniaze a tržnica je dokonca v strate, no i tak by sa mali stať dnes už chátrajúce priestory príťažlivejšie. "Celý priestor chceme vyzdvihnúť tým, že nasvietime prvky jeho architektúry, ktoré sú tu veľmi hodnotné. Známe rúry, aby vynikli, plánujeme iluminovať a do priestoru pozavesovať štýlové lampičky. V neskoršej budúcnosti by sme radi na prvé poschodie, kde nájdete veľa voľných priestorov, pozvali aj kreatívny priemysel, aby ste tu našli výrobcovov originálnych konfekcií, krajčírov, fotografov, sú tam priestory aj pre ateliér a tak ďalej," dodáva Maroš Mačuha. 

Zdroj:

Na týchto miestach ste zrejme nikdy neboli. V podzemí tržnice sa nachádzajú priestory, odkiaľ možno prevádzky na poschodiach zásobovať

​Novú tržnicu otvorili v roku 1981a miesto nebolo vybrané náhodne. Vždy tu pulzoval život a trhovisko malo na Trnavskom mýte tradíciu už od konca 19. storočia (pôvodne ako dobytčí trh), no v 60-tych rokoch populárne centrálne trhovisko ustúpilo stavbe Istropolisu a presťahovalo sa na Miletičovu. Hlavnou myšlienkou novej stavby bolo vytvoriť objekt v podobe preskleného kontajnera s odkrytými potrubiami vzduchotechniky.

Nová tržnica je v súčasnosti majetkom magistrátu, ale zverenú ju majú mestské časti Nové Mesto, Rača a Vajnory, spravuje ju EKO - podnik verejnoprospešných služieb. 

(ms)

Páčil sa vám článok?