FOTO: V areáli ministerstva obrany umiestnili úle pre mestské včely

9.9.2020
0

Zdroj: MO SR - Ivan Kelement

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo obrany sa zapojilo do projektu Mestské včely. V spolupráci s autorom projektu, Centrom environmentálnej výchovy Živica, osadili v areáli rezortu úle pre dve včelie rodiny. Spolu s už realizovanou podporou ekologickej mobility tak ide o ďalší krok vedenia k zelenému ministerstvu.

Na osadené včelie úle sa bol  pozrieť aj minister obrany Jaroslav Naď. „Včely majú pre nás obrovský význam. Bez nich by malo približne 20 tisíc druhov rastlín problém s rozmnožovaním a vôbec s existenciou. Tým by sa zmenili prírodné podmienky natoľko, že ľudia by nemuseli byť schopní prežiť. Ak chceme, aby bola naša spoločnosť zelenšia, musíme začať sami od seba a preto chceme ísť príkladom,“ zdôraznil Naď. Zároveň poďakoval občianskemu združeniu Živica za spoluprácu a informoval, že pre ešte lepšie podmienky mestských včiel v areáli rezortu plánujú v okolí úľov vysadiť viaceré druhy medonosných rastlín.

Ako uviedla Petra Ježeková z organizácie Živica, starostlivosť o úle a včelstvo budú zabezpečovať včelári z občianskeho združenia. „Veľmi oceňujem iniciatívu ministerstva, ktoré samotné prišlo s myšlienkou pridať sa aj takto k podpore životného prostredia. A ak by si niekto myslel, že včely sa cítia dobre len na vidieku, nie je to celkom tak. Aj v mestách je veľa nezastavaných plôch a kvetov kvitnúcich od jari do jesene, preto som si istá, že im bude dobre tiež v areáli ministerstva obrany,“ uviedla.

FOTOGALÉRIA (autor MO SR - Ivan Kelement):

​Už budúci rok by mali mestské včely z úľov v rezorte obrany vyprodukovať až 30 kg medu. Ten plánuje vedenie rezortu využiť ako dar pre zahraničné návštevy.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?