Aj MČ Nové Mesto spustí v roku 2020 rezidenčné parkovanie - pilotnou zónou bude okolie Tehelného poľa

12.12.2019

Zdroj: FB R.K.

Páčil sa vám článok?

Nové Mesto je definitívne pripravené zaviesť do parkovania na svojom území poriadok. Mestská časť má ako jedna z prvých schválené pravidlá pre rezidentské parkovanie. V priebehu roka 2020 ho spustí v pilotnej zóne Tehelné pole.

"Nový parkovací systém zvýhodní miestnych obyvateľov pred návštevníkmi, prináša poplatky a presne určí, kde sa bude môcť parkovať. Ide o zásadnú zmenu, ktorú logicky sprevádza množstvo otázok. Preto vám na našej webovej stránke prinášame veľký prehľad všetkého, čo potrebujete vedieť pred spustením pilotného projektu parkovacej politiky v bratislavskom Novom Meste," uviedol starosta Rudolf Kusý na svojom facebookovom profile. Od 1.4.2020 by tento systém mala začať prevádzkovať Novomestská parkovacia spoločnosť, po spustení celomestskej parkovacej politiky o rok neskôr by to od Nového Mesta mohlo plynule prebrať hlavné mesto. 

Kde sa bude platiť za parkovanie? 

Vymedzené úseky miestnych komunikácií pre dočasné parkovanie motorových vozidiel MČ Bratislava-Nové Mesto zaradené do pilotného projektu Tehelné pole. Týka sa to ulíc: Bajkalská – od Trnavskej po Vajnorskú, Bartoškova, Belehradská, Budyšínska, Česká, Družstevná, Hlučínska, Jarošova, Jiskrova, Kalinčiakova, Kominárska, Kováčska, Kukučínova – od Trnavského mýta po Jarošovu, Kukuričná, Kutuzovova, Laskomerského, Mestská, Moravská, Nová, Odbojárov, Osadná, Plzenská, Pri starej prachárni, Priečna, Príkopova, Rešetkova, Robotnícka, Sadová, Sliezska, Škultétyho, Športová, Tehelná, V.Tegelhoffa, Vajnorská – od Trnavského mýta po Bajkalskú. 

Zdroj: MČ Nové Mesto

​Odkedy sa bude platiť za parkovanie?

Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Nové Mesto o dočasnom parkovaní motorových vozidiel je platné od 1. mája 2020. Mestská časť musí dovtedy urobiť obstarávania na parkomaty, možnosť platiť cez SMS, nakúpiť obslužný softvér, ktorý to celé bude riadiť. Súbežne s tým dopravný inžinier upravuje a aktualizuje pôvodný projekt, ktorý následne musí schváliť dopravná komisia na meste. Keď bude na jar vhodné počasie, budeme pokračovať v značení parkovacích miest (biele čiary) a osádzať dopravné značky.

Koľko sa bude platiť za parkovanie a aké budú výhody pre rezidentov? 

1. parkovacia karta na byt – 39,00 eur, 2. parkovacia karta na byt – 150,00 eur, 3. parkovacia karta na byt – 500,00 eur. 

Držitelia kariet budú môcť v zóne parkovať po celý deň bez obmedzení. Navyše, večer, v čase od 18.00 hod. do 08.00 hod. sú oprávnení v zóne parkovať iba držitelia rezidentských, návštevníckych, bonusových a abonentských parkovacích kariet.

Čo v prípade, že je niekto obyvateľ MČ, ale nemá trvalý pobyt v zóne, kde chce parkovať? 

Obyvateľ MČ si bude môcť kúpiť tzv. bonusovú parkovaciu kartu za 10 eur na rok. Karta mu umožní parkovať v zóne 2 hodiny denne. Nad rámec týchto dvoch hodín budú preňho platiť podmienky ako pre návštevníka zóny.

Ako u mňa bude môcť zaparkovať návšteva? 

Každý rezident dostane tzv. návštevnícku parkovaciu kartu (bezplatne), ktorá umožní bezplatné dočasné parkovanie v zóne. Na jednu návštevnícku kartu sa bude môcť parkovať 100 hodín ročne (ak je na daný byt vydaná aspoň jedna rezidentská parkovacia karta), alebo 150 hodín ročne (v prípade, že na daný byt nie je vydaná žiadna rezidentská parkovacia karta).

Zdroj: FB Nové Mesto

Čo ak mám trvalý pobyt v zóne, ale používam vozidlo príbuzného, ktorý nemá trvalý pobyt v zóne? 

Podmienkou vydania rezidenčnej karty je trvalý pobyt a vzťah k motorovému vozidlu. Ak používate cudzie auto, platia preňho pravidlá ako pre nerezidenta.

(ars)

Páčil sa vám článok?