Po "Rež a rúbaj" zahral miestny rozhlas v Lamači ďalšiu skladbu, ktorá sa spája s vojnovou Slovenskou republikou

23.4.2019
0
Amplión v Lamači

Zdroj: youtube.com

Páčil sa vám článok?

Možno si pamätáte, aký rozruch vyvolal v roku 2016 miestny rozhlas v Lamači, keď z jeho ampliónov znela známa gardistická pieseň Rež a rúbaj. Vyzerá to tak, že história sa čiastočne opakuje aj v roku 2019.

"V roku 2016 v lamačškom rozhlase hrali jubilantovi, na výročie popravy Jozefa Tisa, pieseň "Rež a rúbaj do krve" na objednávku poslanca miestneho zastupiteľstva Radoslava Olekšáka. Bolo z toho veľké haló... Samozrejme to nestačilo, a tak lamačský rozhlas 18.04.2019 - opäť na výročie popravy Jozefa Tisa, opäť objednávateľom poslancom Radoslavom Olekšákom, nechal zahrať jubilantovi pieseň "Hej, Slováci" - oficiálnu hymnu fašistického slovenského štátu. Otázkou ostáva, či ide o neznalosť a nekompetentnosť zamestnanca miestneho úradu alebo o podporu a propagáciu hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd občanov podľa trestného zákona," napísal na sociálnu sieť miestny poslanec Matúš Harmaňoš.

Samozrejme, skladbu Hej, Slováci nemožno automaticky prirovnávať k známej gardistickej piesni. Ide o skladbu, ktorá je hrávaná pri rôznych slávnostných príležitostiach dodnes a osvojili si ju viaceré slovanské národy. Je to slávnostná pieseň evanjelického kňaza, básnika a historika Samuela Tomášika, ktorú napísal počas svojej návštevy Prahy v roku 1834. Pieseň sa neskôr v slovanských jazykoch stala obľúbenou pod názvom Hej, Slovania. Bola hymnou aj v Juhoslávii, neskôr v Srbsku a v Čiernej Hore.

Oslovili sme i poslanca Radoslava Olekšáka, aby nám svoje konanie vysvetlil. Akonáhle získame jeho stanovisko, článok budeme aktualizovať. Zatiaľ nereagoval ani na mail, ani na telefonát a sms. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?