FOTO: Lákadlom Botanickej záhrady UK v týchto dňoch je rozkvitnuté rozárium

14.6.2020

Zdroj: FB Botanická záhrada

Páčil sa vám článok?

Lákadlom Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Bratislave je v týchto dňoch rozkvitnuté rozárium, v ktorom sa nachádza 150 druhov s vyše 2000 kusmi ruží. Uviedol to riaditeľ botanickej záhrady v hlavnom meste Jaroslav Bella.

Botanická záhrada je po nútenej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť denne sprístupnená pre verejnosť. "Každý návštevník záhrady si môže nájsť v rámci množstva expozícií to svoje, veď z množstva vyše 5000 druhov rastlín sa dá určite vybrať," povedal Bella.

Zdroj: FB Botanická záhrada

V interiérovej časti botanickej záhrady sa podľa neho nachádza 755 druhov rastlín vo viacerých skleníkoch. Napríklad najteplejším je takzvaný Viktóriový skleník s vodnou hladinou pokrytou kvitnúcimi tropickými leknami, najvyšší je zas palmový skleník, najmenší a najmladší je takzvaný austrálsky skleník.

Zdroj: FB Botanická záhrada

​Okolo 1200 druhov kaktusov a 610 druhov sukulentných rastlín sa nachádza v kaktusovom skleníku, rastliny pochádzajúce z tropických a subtropických oblastí nájdu návštevníci v skleníku úžitkových rastlín.

Bella poznamenal, že v exteriérovej časti botanickej záhrady sa okrem rozária nachádza napríklad aj parková časť, ktorú skrášľujú záhony letničiek a trvalky. "Dendrologická zbierka v botanickej záhrade zahŕňa 284 druhov. Medzi najzaujímavejších a veľmi pôsobivých zástupcov patria magnólie, sekvoja mamutia, ambrovník západný, ginko dvojlaločné, tisovec dvojradý, metasekvoja čínska, céder atlaský, céder libanonský či citrónovec trojlistý," priblížil riaditeľ botanickej záhrady. Návštevníkov v neskorom jarnom období očaria najmä tie druhy rastlín, ktoré sa nachádzajú vo vresovisku.

Zdroj: FB Botanická záhrada

"Botanická záhrada UK zastáva významnú úlohu v kultúrno-osvetovej činnosti pri vytváraní a formovaní vzťahu obyvateľstva k prírode a jej hodnotám," poznamenal Bella. Ako doplnil, jej aktuálnou úlohou je aj šírenie poznatkov o domácej a cudzokrajnej flóre, spôsobe jej pestovania a ošetrovania i celkového významu pre život každého človeka. Bella zároveň poznamenal, že botanická záhrada sa svojimi interiérovými a exteriérovými zbierkami stala inšpiráciou pre návštevníkov na zveľadenie si záhrad, balkónov, terás a interiérových priestorov.

Zdroj: FB Botanická záhrada

(TASR)

Páčil sa vám článok?