V Karlovej Vsi znížia počet vyhradených parkovacích miest pre zdravotne postihnutých

5.2.2019
Páčil sa vám článok?

Kým doteraz mali nárok na vyhradené miesto pre ŤZP aj osoby s diagnózami, ktoré sa netýkali pohybového aparátu, tak od júla sa to zmení. V Karlovej Vsi by sa týmto opatrením mala uvoľniť až tretina vyhradených parkovacích miest pre ŤZP.

Nárok na vyhradené miesto pre ŤZP budú mať po 1. júli 2019 len tí žiadatelia, ktorí poskytnú pri predkladaní žiadosti o predlženie vyhradeného parkovacieho miesta európsky parkovací preukaz občana s ŤZP. Rozhodlo o tom zastupiteľstvo v minulom volebnom období. Žiadosť o predĺženie vyhradeného parkovacieho miesta je potrebné podať na oddelení dopravy miestneho úradu do 31.5.2019.

Miestny úrad o tom informoval prostredníctvom médií ešte v máji 2017, aby mali obyvatelia s nárokom na vyhradené miesto na základe európskeho preukazu dostatok času na vybavenie potrebných náležitostí a aby o tom vedeli v dostatočnom časovom predstihu aj obyvatelia, ktorým tento nárok po nadobudnutí účinnosti nariadenia zanikne.

Od začiatku roka poskytuje Karlova Ves vyhradené parkovacie miesta pre ŤZP obyvateľov s trvalým pobytom v Karlovej Vsi, len ak sú zároveň držiteľmi parkovacieho preukazu občana s ŤZP. Tým Karlovešťanom, ktorým bolo poskytnuté vyhradené parkovacie miesto pre občana s ŤZP do konca roka 2018, platí vyhradené parkovanie do 30.6.2019.

Doteraz boli vyhradené parkovacie miesta poskytované aj s občanom, ktorý mali len preukaz ŤZP. Ten sa však vydáva na základe množstva rôznych diagnóz ako je napr. celiakia. Takýto preukaz slúži na uplatnenie zliav a výhod napríklad v doprave, kultúre či miestnych daní. Nie je to však parkovací preukaz občana s ŤZP a neoprávňuje ho preto ani na výnimku z dodržiavania niektorých pravidiel cestnej premávky.

Držitelia parkovacieho preukazu občana s ŤZP môžu totiž stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ŤZP, nemusia po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia a môžu, ak je to nevyhnutné, vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel či do pešej zóny. Nesmú však pritom ohroziť bezpečnosť cestnej premávky. Parkovací preukaz sa umiestňuje v prednej časti vozidla tak, aby bola jeho predná časť jasne viditeľná na účely kontroly.

Zdroj: FB Karlova Ves

​Nárok na parkovací preukaz podľa zákona o cestnej premávke vzniká právoplatným rozhodnutím príslušného orgánu o parkovacom preukaze. Musí z neho vyplývať, že ide o fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, alebo že fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím má praktickú slepotu alebo úplnú slepotu oboch očí. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac informácií o možnosti získania parkovacieho preukazu občana s ŤZP, môžete sa obrátiť na najbližšie pracovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

(ts)

Páčil sa vám článok?