Na Harmincovej otvorili zrekonštruované COVP pre potravinárstvo

23.10.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) otvoril v pondelok zrekonštruované Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) pre potravinárstvo na Harmincovej ulici v bratislavskej Dúbravke.

Ide o pracovisko Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici, ktoré tak študentom ponúka moderné priestory na prax, podobné podnikateľskému prostrediu. Na obnovu získal kraj nenávratný finančný príspevok vo výške 3,2 milióna eur.

"Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo podceňované. A pritom vidíme, že nám stále viac chýbajú remeselníci. Našim cieľom je zatraktívňovať odborné školstvo a zvyšovať uplatniteľnosť absolventov škôl v praxi," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

FOTOGALÉRIA:

Komplexnej rekonštrukcie sa dočkali štyri podlažia budovy v Dúbravke. V celom objekte boli vymenené rozvody kanalizácie a vody, ústredného kúrenia a elektroinštalácie, pribudli tiež nové sociálne zariadenia. Stavebnými prácami boli vytvorené dve prevádzky v novom koncepte pekár/cukrár a mäsovýroba, ktoré majú svoje oddelené výrobné priestory so zázemím i skladmi. Objekt je zároveň zateplený s kompletne vymenenými oknami, čím sa znížila jeho energetická náročnosť.

"Moderné priestory aj vybavenie prispejú k rozvoju pedagógov a priblížia vzdelávanie podmienkam podobným v podnikateľskom prostredí. Rovnako sa zlepší kvalita odborného vzdelávania, zvýši sa počet žiakov na praktickom vyučovaní a vytvoria sa priestory pre celoživotné vzdelávanie," podotkla štátna tajomníčka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Barbora Lukáčová. Zdôraznila pritom podporu inklúzie vďaka bezbariérovosti.

Obnova COVP je súčasťou modernizácie školstva v réžii BSK. Týka sa to nielen rekonštrukcií budov a interiérov škôl, ale aj zavádzania nových študijných odborov a budovania COVP, ktoré podporujú odborné vzdelávanie a lepšie prepájajú praktické vyučovanie s reálnym pracovným prostredím.

Projekt bol financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 - 2020.

(TASR)

Páčil sa vám článok?